Paljon upeita asioita on syksyn aikana saatu aikaan sekä opintojen että lisääntyneen hyvinvoinnin puolella!

Olemme  juhlineet pajalaisten monia valmistuneita kursseja, lukion päättötodistuksen saamista ja omaan lukioon siirtymistä. Pajalaisten mielestä tärkeää on ollut se, että pienessä ryhmässä on saanut helposti apua oppimisen liittyviin haasteisiin ja omien opintojen suunnitteluun. Rauhallisemmassa tahdissa ja ympäristössä on ollut aikaa motivoitua opiskelemisesta uudelleen ja saada uskoa omiin taitoihin. Yksilövalmennus on tarjonnut tukea takaisin omalle lukiolle siirtymisvaiheessa ja omien tavoitteiden pohtimisessa.

Pajalaisista on ollut tärkeää huomata, että hyvin monella lukiolaisella on ihan samankaltaisia haasteita jaksamisen kanssa juuri tässä elämänvaiheessa. Musiikki, draama, pelit, ohjelmat ja erilaiset toiminnalliset tehtävät ovat auttaneet huomaamaan itsessä uudenlaista uskallusta ja rohkeutta.  Keskustelujen ja yhdessä tekemisen kautta pajalaiset kertovat huomanneensa uusia asioita omasta ajattelustaan ja tunteistaan. Tärkeää on heidän mielestään ollut myös yhdessä harjoitella itsensä rentouttamisen ja rauhoittamisen taitoja – yksinkertaisia asioita, jotka usein unohtuvat kiireisessä arjessa. Yhdessä on myös ollut hauskaa käydä tutustumassa paikan päällä Kuopion kulttuuritarjontaan ja nuoria koskeviin palveluihin.

Yhteenvetona Kuopion Lupa-pajan ensimmäisestä syksystä pajalaiset toteavat, että kannustava ilmapiiri on kannatellut kovasti. Pajalaiset ovat auttaneet toisiaan katsomaan asioita erilaisista näkökulmista ja myös suhteellistamaan asioita. Kaikkia pajalaisia on aluksi jännittänyt kovasti tulla uuteen ryhmään, mutta jännitys on haihtunut, kun on huomannut, että ryhmässä kaikilla on lupa olla oma itsensä. Hyväksytyksi tulemisen tunne on rauhoittanut ja rauhoittuminen auttanut keskittymään opintoihin ja itselle tärkeisiin, voimaannuttaviin asioihin.

Lupa-paja toivottaa kaikille iloa ja valoa uuteen vuoteen 2024! Samalla muistuttelemme tiistaisin kaikille avoimesta pajasta klo: 13-15, jolloin pajalle voi tulla tekemään läksyjä ja/tai tutustumaan pajan toimintaan.