Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee osoitetta www.haelukioon.fi ja Kuopion kaikkien lukioiden uusia verkkosivustoja. Saavutettavuusseloste on päivitetty 11.9.2023. Palvelun saavutettavuuden on arvioinut teknisen toteutuksen osalta sivuston tekninen toimittaja (Mobie Oy). Sisältöjen suhteen arviointi on toteutettu Kuopion kaupungin lukiotoimen hallintohenkilöstön ja Mobie Oy asiantuntija-arviointina.

Kuopion kaupunki ja Kuopion lukiokoulutus pyrkii takaamaan verkkosivustonsa saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamislain (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ®) sekä EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaisesti.

Saavutettavuuden tila

Haelukioon.fi-sivusto täyttää verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Alla on kerrottu se, miltä osin sivusto poikkeaa kriteereistä tai ei noudata niitä. Syynä ei saavuteettavaan sisältöön on Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 noudattamatta jättäminen. Saavutettavuuden puutteita korjataan vuoden 2023 aikana osana sivuston jatkokehitystä.

Sisältö, joka ei ole saavutettavaa

Yleiset

  • Sivustolta löytyy osioita, joissa jäsentelyyn ei ole käytetty otsikkotasoja tai niitä on käytetty epäloogisessa järjestyksessä. (WCAG 1.3.1)

Hakutoiminto

  • Haun sivulla valinta pomppaa takaisin hakukenttään, mikäli painetaan hakupainiketta tai suodatetaan hakutuloksia esivalintojen avulla. (WCAG 3.2.2)

Kuvat

  • Kuvien tekstivastineet ovat joissan kuvissa epäselviä. Sivustolla on kuvakkeita ja kuvia, joilla ei ole tekstivastineita lainkaan. (WCAG 1.1.1)
  • Sivuilla on tekstiä sisältäviä kuvia, joiden alt-teksti on puutteellinen, eikä välitä kaikkea kuvan sisältämää tietoa. (WCAG 1.1.1, 1.4.5)

Linkit

  • Linkkien merkitsemisessä on epäjohdonmukaisuutta. Osasta liitetiedostoja puuttuu merkintä. Esimerkiksi kaikkien pdf-tiedostojen osalta merkintää ei ole tehty. Sivustolla on myös joitain sellaisia linkkejä, jotka vievät pois Kuopio.fi-sivustolta ja joilla ei ole ko. merkintää. (WCAG 2.4.4)
  • Joillekin linkeille on annettu nimiä, jotka eivät erota niitä toisistaan tai niiden painikkeiden tekstit eivät ole riittävän kuvaavia. (WCAG 2.4.4, 2.4.6)

Liitetiedostot

  • Sivuilla on useita pdf-tiedostoja ja -lomakkeita, jotka eivät ole saavutettavia.

Videot

  • Videot, jotka on julkaistu 23.9.2020 jälkeen, ja streamaukset, jotka jäävät tallenteina sivuillemme, tekstitetään kahden viikon kuluessa.

Haluatko antaa palautetta saavutettavuudesta?

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle kaupungin markkinoinnin ja viestinnän yksikköön (jukka.sormunen@kuopio.fi). Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000