Opettajan työhön kuuluu paljon muutakin kuin oppituntien pitäminen. Oppilastyöpäivien lisäksi toistaiseksi palveluksessa olevalla sekä määräaikaisella vähintään lukuvuoden työajaksi otetulla viranhaltijalla on velvollisuus osallistua kolmeen ns. veso-päivään (opettajatyöpäivät) lukuvuoden aikana.
PERUSOPETUKSESSA yhteissuunnittelutyöajan kokonaismäärä lukuvuoden aikana on enintään 120 tuntia. Yhteissuunnittelutyöajan vuotuinen suunnittelu ei voi lisätä lukuvuoden opettajatyöpäivien määrää ja yhteissuunnitteluajan käyttöä suunniteltaessa tulee huomioida, että työaika riittää suunnitelluille tehtäville. Yhteissuunnitteluajan käyttöä suunniteltaessa tulee huomioida, että sitä käytetään mahdollisuuksien mukaan tasaisesti koko lukuvuoden työaikana.
LUKIOSSA aineenopettajan työaikaan kuuluu osallistuminen yhteissuunnitteluun, opettajankokouksiin, aineryhmäkokouksiin ja neuvotteluihin. Yhteissuunnittelutyöajan kokonaismäärä lukuvuoden aikana on enintään 101 tuntia, aikuislukiossa enintään 89 tuntia. Yhteissuunnittelutyöajalla ei lisätä lukuvuoden opettajatyöpäivien määrää.
Lue YS-ajasta tarkemmin luvusta Yhteissuunnitteluaika.
Opettajan tehtävät
- VIRASSA OLEVAN opettajan ja tuntiopettajan on hoidettava virkasuhteeseensa kuuluvat tehtävät asianmukaisesti.
- Hänen pitää noudattaa säännöksiä ja määräyksiä sekä työnantajan työnjohto- ja valvontamääräyksiä.
- Työn hallinnan parantamiseksi opettajan perustehtävää ja työn painopisteitä tulee käsitellä esimerkiksi kehityskeskusteluissa ja henkilökunnan yhteisissä kokouksissa.
Tehtävien määräytyminen
- REHTORIN JA opettajien työn sisältöä ja tehtäviä ei nykyisin luetella varhaiskasvatusta ja koulutusta koskevassa lainsäädännössä.
- Tehtävät määräytyvät työsopimuksen tai viranhoitomääräyksen sekä vakiintuneen käytännön mukaisesti.
- Yleisesti voi edellyttää, että tehtävä on sellainen, että sen voidaan katsoa kuuluvan rehtorin tai opettajan professioon.
Opettajan virkaan kuuluvia tehtäviä
- Opetussuunnitelman mukaisen opetuksen sekä oppilaan ohjauksen antaminen
- Kolmiportaiseen tuen antaminen (perusopetus)
- Turvallisesta oppimisympäristöstä huolehtiminen
- Oman opetuksen suunnitteleminen ja arviointi
- Koulun ja kodin välinen yhteistyö
- Oppilaiden / opiskelijoiden arviointi
- Tukiopetuksen antaminen
- Koulun arviointiin ja kehittämistyöhön osallistuminen
- Oppilashuoltoon / opiskelijahuoltoon osallistuminen tarvittaessa
Oppituntien ulkopuolella tehtävä työ
- Omien oppituntiensa ulkopuolisena aikana opettaja hoitaa virkatehtäväänsä kuuluvia oppituntien valmistelu-, suunnittelu- ja jälkityötehtäviä.
- Tänä aikana voi olla mm. yhteissuunnittelutyöaikaan liittyviä tehtäviä sekä erityistehtävien hoitoa.
- Opettajalle voidaan määrätä tilapäisesti toisen opettajan virkaan kuuluvien tehtävien hoito (ovo-määräys). Määräys edellyttää tehtävästä keskustelua ja sopimista opettajan kanssa.