Henkilöstön ja työnantajan välinen yhteistoiminta

Mistä apua ongelmatilanteissa?

Kuo­pi­on kau­pun­gis­sa on vuon­na 2023 teh­ty hen­ki­lös­tön ja työn­an­ta­jan vä­li­nen yh­teis­toi­min­ta­so­pi­mus.  Löy­dät so­pi­muk­sen ko­ko­nai­suu­des­saan tääl­tä.

Yh­teis­toi­min­ta­so­pi­muk­sen ta­voit­tee­na on ku­va­ta kaik­ki se yh­teis­toi­min­ta, mitä Kuo­pi­on kau­pun­gis­sa teh­dään
hen­ki­lös­tö­joh­ta­mi­sen tu­ke­mi­sek­si sekä mui­den stra­te­gis­ten ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­sek­si. Yh­teis­toi­min­ta on pro­ses­si, joka vaa­tii jat­ku­vaa ana­ly­soin­tia ja tä­män poh­jal­ta teh­tä­vää ke­hit­tä­mis­tä. Yh­teis­toi­min­ta­so­pi­muk­sen si­säl­töä ar­vi­oi­daan ka­len­te­ri­vuo­den alus­sa. Ar­vi­oin­ti teh­dään hen­ki­lös­tö­joh­ta­jan, pää­luot­ta­mus­mies­ten ja työ­suo­je­lu­val­tuu­tet­tu­jen työ­ryh­mäs­sä. Mah­dol­li­set muu­tok­sia kä­si­tel­lään hen­ki­lö­kun­ta­neu­vos­tos­sa ja kau­pun­gin yh­teis­työ­toi­mi­kun­nas­sa.

Luot­ta­mus­mies­jär­jes­tel­mä on yh­teis­toi­min­ta­jär­jes­tel­mä, jon­ka tar­koi­tus on edis­tää vir­ka­ehto­so­pi­mus­ten nou­dat­ta­mi­ses­ta, työn­an­ta­jan ja vi­ran­hal­ti­jan/työn­te­ki­jän vä­lil­lä syn­ty­vien eri­mie­li­syyk­sien tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta, oi­keu­den­mu­kais­ta ja no­pe­aa sel­vit­tä­mis­tä sekä työ­rau­han yllä­pi­tä­mis­tä (KVTES VII luku 1§)​.

Jos si­nul­la tu­lee on­gel­mia työs­sä­si, ole ensi­si­jai­ses­ti yh­tey­des­sä omaan esi­mie­hee­si.

Jos on­gel­ma ei rat­kea, voit ky­syä kou­lu­si yh­teys­o­pet­ta­jal­ta, ke­hen kan­nat­taa ot­taa yh­teyt­tä: luot­ta­mus­mie­heen. pää­luot­ta­mus­mie­heen, työ­suo­je­lu­val­tuu­tet­tuun vai onko oi­kea osoi­te OAJ:n pai­kal­lis­yh­dis­tys.

Yh­dis­tys­a­si­ois­sa (OAJ) neu­voo oman kou­lu­si yh­teys­o­pet­ta­ja.

Ohei­ses­sa kaa­vi­os­sa on esi­merk­ke­jä sii­tä, ke­nel­le mit­kä­kin asi­at kuu­lu­vat.

Pää­luot­ta­mus­mie­het edus­ta­vat oman so­pi­mus­alan/so­pi­mus­a­lo­jen jä­se­niä ja hen­ki­lös­tö­ryh­miä neu­vo­tel­ta­es­sa yh­teis­toi­min­nan pii­riin ja vir­ka- ja työ­ehto­so­pi­mus­ten so­vel­ta­mi­seen kuu­lu­vis­ta asi­ois­ta. Heil­lä on myös oi­keus osal­lis­tua hen­ki­lös­tön kuu­le­mis­ti­lai­suuk­siin, joi­ta työn­an­ta­ja jär­jes­tää lain ja so­pi­mus­ten hen­ges­sä. Pää­luot­ta­mus­mie­het toi­mi­vat kau­pun­gin yh­teis­työ­toi­mi­kun­nas­sa, hen­ki­lös­tö- ja muis­sa työ­ryh­mis­sä edus­ta­en edus­ta­man­sa so­pi­mus­alan/so­pi­mus­a­lo­jen mu­kais­ta hen­ki­lös­töä kau­pun­kia kos­ke­vis­sa hen­ki­lös­tö­a­si­ois­sa.

Luot­ta­mus­mie­het edus­ta­vat oman so­pi­mus­a­lan­sa jä­se­niä. Heil­lä on myös oi­keus osal­lis­tua hen­ki­lös­tön kuu­le­mis­ti­lai­suuk­siin, joi­ta työn­an­ta­ja jär­jes­tää lain ja so­pi­mus­ten hen­ges­sä.

Työ­suo­je­lu­val­tuu­tet­tu­jen teh­tä­vät mää­räy­ty­vät työ­suo­je­lun val­von­nas­ta ja työ­pai­kan työ­suo­je­lu­yh­teis­toi­min­nas­ta an­ne­tun lain 31–32 §:ssä. Lais­sa mää­ri­tel­ty­jen teh­tä­vien li­säk­si työ­suo­je­lu­val­tuu­tet­tu toi­mii jä­se­ne­nä eri­lai­sis­sa työ­ryh­mis­sä. Työ­suo­je­lu­va­luu­te­tul­la on oi­keus osal­lis­tua työn­an­ta­jan jär­jes­tä­miin työ­te­ki­jöi­den kuu­le­mi­siin, jois­sa kä­si­tel­lään vä­lit­tö­mäs­ti ter­veel­li­syy­teen ja tur­val­li­suu­teen liit­ty­viä asi­oi­ta.

Toi­mi­hen­ki­löi­den työ­suo­je­lu­val­tuu­tet­tu toi­mii tuki­hen­ki­lö­nä esi­hen­ki­löil­le ja on mu­ka­na työ­suo­je­lun edun­val­von­nas­sa. Li­säk­si toi­mi­hen­ki­löi­den työ­suo­je­lu­val­tuu­tet­tu kuu­luu eri­lai­siin työ­ryh­miin toi­mi­hen­ki­löi­den edus­ta­ja­na.

OPET­TA­JAN JA REH­TO­RIN TIE­TO­PA­KET­TI2023 - 202414.8.2019