Kuopion kaupungissa on vuonna 2023 tehty henkilöstön ja työnantajan välinen yhteistoimintasopimus. Löydät sopimuksen kokonaisuudessaan täältä.
Yhteistoimintasopimuksen tavoitteena on kuvata kaikki se yhteistoiminta, mitä Kuopion kaupungissa tehdään
henkilöstöjohtamisen tukemiseksi sekä muiden strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteistoiminta on prosessi, joka vaatii jatkuvaa analysointia ja tämän pohjalta tehtävää kehittämistä. Yhteistoimintasopimuksen sisältöä arvioidaan kalenterivuoden alussa. Arviointi tehdään henkilöstöjohtajan, pääluottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen työryhmässä. Mahdolliset muutoksia käsitellään henkilökuntaneuvostossa ja kaupungin yhteistyötoimikunnassa.
Luottamusmiesjärjestelmä on yhteistoimintajärjestelmä, jonka tarkoitus on edistää virkaehtosopimusten noudattamisesta, työnantajan ja viranhaltijan/työntekijän välillä syntyvien erimielisyyksien tarkoituksenmukaista, oikeudenmukaista ja nopeaa selvittämistä sekä työrauhan ylläpitämistä (KVTES VII luku 1§).
Jos sinulla tulee ongelmia työssäsi, ole ensisijaisesti yhteydessä omaan esimieheesi.
Jos ongelma ei ratkea, voit kysyä koulusi yhteysopettajalta, kehen kannattaa ottaa yhteyttä: luottamusmieheen. pääluottamusmieheen, työsuojeluvaltuutettuun vai onko oikea osoite OAJ:n paikallisyhdistys.
Yhdistysasioissa (OAJ) neuvoo oman koulusi yhteysopettaja.
Oheisessa kaaviossa on esimerkkejä siitä, kenelle mitkäkin asiat kuuluvat.
Pääluottamusmiehet edustavat oman sopimusalan/sopimusalojen jäseniä ja henkilöstöryhmiä neuvoteltaessa yhteistoiminnan piiriin ja virka- ja työehtosopimusten soveltamiseen kuuluvista asioista. Heillä on myös oikeus osallistua henkilöstön kuulemistilaisuuksiin, joita työnantaja järjestää lain ja sopimusten hengessä. Pääluottamusmiehet toimivat kaupungin yhteistyötoimikunnassa, henkilöstö- ja muissa työryhmissä edustaen edustamansa sopimusalan/sopimusalojen mukaista henkilöstöä kaupunkia koskevissa henkilöstöasioissa.
Luottamusmiehet edustavat oman sopimusalansa jäseniä. Heillä on myös oikeus osallistua henkilöstön kuulemistilaisuuksiin, joita työnantaja järjestää lain ja sopimusten hengessä.
Työsuojeluvaltuutettujen tehtävät määräytyvät työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain 31–32 §:ssä. Laissa määriteltyjen tehtävien lisäksi työsuojeluvaltuutettu toimii jäsenenä erilaisissa työryhmissä. Työsuojeluvaluutetulla on oikeus osallistua työnantajan järjestämiin työtekijöiden kuulemisiin, joissa käsitellään välittömästi terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyviä asioita.
Toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu toimii tukihenkilönä esihenkilöille ja on mukana työsuojelun edunvalvonnassa. Lisäksi toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu kuuluu erilaisiin työryhmiin toimihenkilöiden edustajana.
OPETTAJAN JA REHTORIN TIETOPAKETTI2023 - 202414.8.2019