Koulun ja opettajan työaika

Työaika tiivistetysti

Työpäivien lukumäärä ja sijoittuminen

Pe­rus­kou­lun ja lu­ki­on luku­vuo­si al­kaa 1. elo­kuu­ta ja päät­tyy 31. hei­nä­kuu­ta.

Luku­vuo­des­sa on 190 työ­päi­vää. Luku­vuo­den työ­päi­vis­tä vä­hen­ne­tään muuk­si arki­päi­väk­si kuin lau­an­taik­si sat­tu­vat it­se­näi­syys­päi­vä, lop­pi­ai­nen ja va­pun­päi­vä. Luku­vuo­den kou­lu­työ pää­te­tään vii­kon 22 vii­mei­se­nä arki­päi­vä­nä.

Las­ken­nal­li­nen vuo­si­loma al­kaa 16.6.

Työ­päi­vien (op­pi­las- ja opet­ta­ja­työ­päi­vät) luku­mää­rä, ope­tus- ja muun työn­an­ta­jan mää­rät­tä­vis­sä ole­van työ­ajan si­joi­tus sekä oppi­tun­nin pi­tuus mää­räy­ty­vät 31.12.1998 voi­mas­sa ol­leen lain­sää­dän­nön ja työ­suun­ni­tel­mas­ta tai sitä vas­taa­vas­ta asia­kir­jas­ta il­me­ne­vän va­kiin­tu­neen käy­tän­nön mu­kai­ses­ti. Tar­koi­tuk­se­na on säi­lyt­tää opet­ta­jan työ­a­jas­ta työn­an­ta­jan mää­rät­tä­vis­sä ole­va osuus ao. kou­lus­sa/oppi­lai­tok­ses­sa mää­räl­li­ses­ti ja ajal­li­ses­ti en­ti­sel­lään.

Oppitunnin pituus

Pe­rus­o­pe­tus­a­se­tuk­sen mu­kaan oppi­tun­nin pi­tuus on 60 mi­nuut­tia, jos­ta ope­tuk­seen tu­lee käyt­tää pe­rus­kou­lus­sa tun­tia koh­ti vä­hin­tään 45 mi­nuut­tia. Väli­tun­nin ai­ka­na teh­tä­vä työ kuu­luu oppi­tun­tiin. Ope­tuk­seen käy­tet­tä­vä aika ja­e­taan tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sik­si ope­tus­jak­soik­si.

Lu­ki­os­sa ja ai­kuis­lu­ki­os­sa on edel­leen nou­da­tet­ta­va oppi­lai­tok­ses­sa va­kiin­tu­nut­ta käy­tän­töä, joka oli voi­mas­sa en­nen 1.1.1999. Lu­ki­on lähi­o­pe­tuk­ses­sa ope­tuk­seen tu­lee tun­tia koh­ti käyt­tää vä­hin­tään 45 mi­nuut­tia ja ai­kuis­lu­ki­os­sa vä­hin­tään 40 mi­nuut­tia.

Opet­ta­jan työ­a­jas­ta ei voi so­pia pai­kal­li­ses­ti.

Opettajatyöpäivät

Veso- eli suun­nit­te­lu- ja kou­lu­tus­päi­vät

Pe­rus­kou­lun, lu­ki­on ja ai­kuis­lu­ki­on tois­tai­sek­si ote­tul­la opet­ta­jal­la ja vä­hin­tään luku­vuo­den työ­a­jak­si ote­tul­la mää­rä­ai­kai­sel­la opet­ta­jal­la on vel­vol­li­suus osal­lis­tua luku­vuo­den ai­ka­na kol­meen kuu­si tun­tia kes­tä­vään suun­nit­te­lu- ja kou­lu­tus­työ­päi­vään eli ns. veso-päi­vään. Yksi päi­vis­tä voi­daan ja­kaa pi­det­tä­väk­si kah­te­na eri ti­lai­suu­te­na, joi­den yh­teis­pi­tuus on kuu­si tun­tia.

On myös mah­dol­lis­ta so­pia työn­an­ta­jan kans­sa veso-päi­vän kor­vaa­mi­ses­ta muul­la vas­taa­val­la kou­lu­tuk­sel­la.

Jos pää­toi­mi­sen opet­ta­jan pal­ve­lus­suh­de, esi­mer­kik­si si­jai­suus, kes­tää vain osan luku­vuo­den työ­a­jas­ta, hä­nel­lä ei ole osal­lis­tu­mis­vel­vol­li­suut­ta, ei myös­kään sivu­toi­mi­sel­la tun­ti­o­pet­ta­jal­la.

Jos opet­ta­ja on osit­tai­sel­la hoi­to­va­paal­la, osa-aika­e­läk­keel­lä tai muu­ten osit­tai­sel­la vir­ka­va­paal­la, veso-päi­viin osal­lis­tu­taan sa­mas­sa suh­tees­sa kuin työ­aika on täy­des­tä työ­a­jas­ta. Ope­tus­vel­vol­li­suus vas­taa täyt­tä työ­ai­kaa.

Ke­hit­tä­mis­päi­vät

Veso-päi­vien li­säk­si työn­an­ta­ja voi mää­rä­tä opet­ta­jan osal­lis­tu­maan enin­tään kah­teen kuu­den tun­nin pi­tui­seen suun­nit­te­lu-, kou­lu­tus- ja työ­yh­tei­sön ke­hit­tä­mis­päi­vään luku­vuo­des­sa. Päi­vät on si­joi­tet­ta­va vä­lit­tö­mäs­ti luku­kau­den työ­ajan päät­ty­mi­sen tai al­ka­mi­sen yh­tey­teen.

Jos ke­hit­tä­mis­työ­päi­viä on luku­vuo­del­le mää­rät­ty kak­si, toi­nen niis­tä saa­daan jär­jes­tää kah­te­na kol­men tun­nin op­pi­las­työ­päi­väl­le ajoi­tet­ta­va­na ti­lai­suu­te­na. Ke­hit­tä­mis­työ­päi­väs­tä opet­ta­jal­le mak­se­taan päi­vä­palk­ka.

Kesäajan työ

Opet­ta­jia ei voi­da mää­rä­tä ope­tus­työ­hön kesä­ai­ka­na laa­jem­min tai pi­dem­mäk­si ai­kaa kuin en­nen vuot­ta 1999 on ol­lut mah­dol­lis­ta, ell­ei kesä­o­pe­tuk­ses­ta so­vi­ta pai­kal­li­ses­ti luot­ta­mus­mie­hen kans­sa. Myös muut oppi­lai­tok­sen loma-ajat ovat sa­mal­la ta­voin suo­jat­tu­ja.

Kesä­kes­key­tys­ai­ka­na voi­daan edel­leen pi­tää uu­sin­ta­kuu­lus­te­lu­ja yhtä pal­jon ja sa­moi­na ai­koi­na kuin va­kiin­tu­nees­ti en­nen vuot­ta 1999. Ai­kuis­lu­ki­oi­den elo­kuun kesä­kurs­sit ovat ol­leet va­kiin­tu­nut­ta toi­min­taa.

Pe­rus­kou­lun op­pi­laan­oh­jauk­sen leh­to­rin vi­ras­sa osa työn­an­ta­jan mää­rät­tä­vis­sä ole­vas­ta työ­a­jas­ta tu­lee si­joit­taa kou­lun kesä­kes­key­tys­ai­kaan. Tämä lä­hin­nä yh­teis­va­lin­ta­työ­hön liit­ty­vä aika on 30 – 50 tun­tia. (OV­TES Osio B 13 §, 2 mom.)

Vuo­si­työ­ai­kaan ote­tun lu­ki­on opin­to-oh­jaa­jan vi­ran­hal­ti­jan ja pää­toi­mi­sen tun­ti­o­pet­ta­jan työn­an­ta­jan mää­rät­tä­vis­sä ole­vas­ta työ­a­jas­ta 30 – 50 tun­tia on si­joi­tet­ta­vis­sa kou­lun kesä­kes­key­tys­ai­kaan. (OV­TES Osio B 13a §, 2 mom.)

Vuo­si­työ­ai­kaan ote­tun lu­ki­on eri­tyis­o­pet­ta­jan vi­ran­hal­ti­jan ja pää­toi­mi­sen tun­ti­o­pet­ta­jan työn­an­ta­jan mää­rät­tä­vis­sä ole­vas­ta työ­a­jas­ta enein­tään 30 tun­tia on si­joi­tet­ta­vis­sa kou­lun kesä­kes­key­tys­ai­kaan, jos asi­as­ta on so­vit­tu pai­kal­li­ses­ti ao. luot­ta­mus­mie­hen kans­sa. (OV­TES Osio B 13b §, 2 mom.)

OPET­TA­JAN JA REH­TO­RIN TIE­TO­PA­KET­TI2023 - 202414.8.2019