Lääkärissä tai tutkimuksissa käynti on palkallista vain, jos henkilö on työnantajan määräämässä terveydenhoidollisessa tutkimuksessa, jatkotutkimuksessa tai tarkastuksessa tai viranhoidon edellyttämässä lakimääräisessä tarkastuksessa. Samoin jos henkilö on joutunut todellisen tarpeen niin vaatiessa lääkärin määräämään tutkimukseen tai synnytystä edeltäviin lääketieteellisiin tutkimuksiin tai lääkärintarkastukseen, joka on välttämätön sairausvakuutuslain mukaisen äitiysrahan saamiseksi. Tutkimukseen on oltava todellinen tarve, ja sitä ei voida tehdä työajan ulkopuolella tai on kyse äkillisestä tutkimustarpeesta.
Tämä ei koske oma-aloitteista lääkärissä ja hoidossa käyntiä eikä useamman päivän kestäviä tutkimuksia eikä tutkimuksia, jotka on tehty viranhaltijan oma-aloitteisen lääkärissäkäynnin yhteydessä.
Kuopion ohje 1.1.206 Lääkärin määräämät terveydenhoidolliset tutkimukset ja tarkastukset (KVTES luku III, 4§, 5 kohta)
Mikäli työntekijä joutuu todellisen tarpeen vaatiessa menemään lääkärin lähetteellä määräämiin tutkimuksiin kuten erikoislääkärin, laboratorio- tai röntgentutkimuksiin, on työantajan järjestettävä tätä varten palkallinen vapautus työstä. Tällä tarkoitetaan myös synnytystä edeltäviä lääketieteellisiä tutkimuksia, mikäli tutkimus on suoritettava työpäivän aikana.
Nämä tutkimukset eivät ole työaikaa, mutta jos tutkimus matka-aikoineen ajoittuu varsinaiseen työaikaan, ei työaikaa tästä syystä pidennetä.
Työaikaa ei teetetä takaisin automaattisesti sen vuoksi, että henkilö on käynyt lääkärin määräämissä tutkimuksissa. Vajaaksi jäänyt säännöllinen työaika voi tulla teetetyksi täyteen työaikajakson aikana, koska vapautuksen ajalta ei vähennetä palkkaa.
Eli tutkimuksissa käynti ei ole syy teettää vajaaksi jäänyttä aikaa takaisin.
Työaikajakson pituus on kuluva kalenteriviikko (ma-su) tai työvuorosuunnittelussa noudatettava tasoittumisjakso.
OPETTAJAN JA REHTORIN TIETOPAKETTI2023 - 202414.8.2019