Palkalliset virka- ja työvapaat
- Sairausloma, palkallinen 60 kalenteripäivää vuodessa
- Synnyttävälle vanhemmalle raskausraha 40 arkipäivää + vanhempainvapaa 32 arkipäivää, jos ne pidetään yhtäjaksoisena
- Ei-synnyttävälle vanhemmalle 32 arkipäivää vanhempainvapaata
- Tilapäinen hoitovapaa, 3 kalenteripäivää palkallisena kunnalla
- Reservin kertausharjoitus ja väestönsuojelukoulutus
- 50- ja 60-vuotispäivä
- Oma vihkiäispäivä tai parisuhteen rekisteröinti
- Lähiomaisen hautajaispäivä
- Kutsuntapäivä
- Työnantajan määräämä terveydenhoidollinen tutkimus
Palkattomat virka- ja työvapaat
- Hoitovapaa ja osittainen hoitovapaa
- Poissaolo pakottavista perhesyistä
- Poissaolo perheenjäsenen tai muun läheisen hoitamiseksi
- Opintovapaa
- Useimmat harkinnanvaraiset virka- ja työvapaat (mm. vuorotteluvapaa)
- Omaishoitovapaa (enintään 5 päivää)
Perhevapaauudistus
Perhevapaita koskeva lainsäädäntö uudistui 1.8.2022
Synnyttävällä vanhemmalla on oikeus 40 arkipäivä pituiseen raskausvapaaseen. Sen lisäksi molemmilla vanhemmilla on oikeus pitää vanhempainvapaata 160 arkipäivää, joista 63 päivää voidaan luovuttaa esimerkiksi toiselle vanhemmalle.
Vanhempainvapaita voi pitää korkeintaan neljässä jaksossa, ja yhden jakson on oltava vähintään 12 arkipäivää. Vanhempainvapaat täytyy pitää ennen kuin lapsi täyttää 2 vuotta. Työnantajalle perhevapaiden pitämisestä täytyy ilmoittaa viimeistään 2 kk ennen vapaalle jäämistä. Palkallisuus edellyttää virkavapaan hakemista
Kaikissa opetusalan sopimuksissa on sovittu, että synnyttävä vanhempi saa palkallista raskausvapaata 40 arkipäivää ja palkallista vanhempainvapaata 32 arkipäivää. Muu kuin synnyttävä vanhempi saa palkallista vanhempainvapaata 32 arkipäivää.
Palkallisen raskaus- ja vanhempainvapaan aikana työntekijä saa saman palkan, jonka hän olisi saanut ollessaan töissä. Tämän jälkeen molemmilla vanhemmilla on oikeus saada Kelalta vanhempainrahaa. Tarkemmat tiedot saat Kelalta.
Jos synnyttävän vanhemman palkalliset raskaus- ja vanhempainvapaat osuvat laskennallisen vuosiloman ajalle tai kesävapaajaksolle, pitää työnantajan maksaa hänelle Kelan päivärahaa vastaava osuus tältä ajalta.
Vanhempainvapaiden jaksotus kannattaa suunnitella hyvin ja olla etukäteen yhteydessä esihenkilöön.
Kokonaissuunnitelman tekeminen KVTES V luku 6 §
- Työnantajalle on pyrittävä ilmoittamaan raskausvapaata ja vanhempainvapaata haettaessa, milloin ja millä tavoin jaksottaen perheen on tarkoitus käyttää raskausvapaata ja vanhempainvapaata
Raskaus-ja vanhempainvapaa kesäkeskeytyksen aikana OVTES osio A 41, soveltamisohje 2 ja 3 mom.
- Perhevapaita (raskaus- ja vanhempainvapaa) koskevien sairausvakuutuslain 1.8.2022 voimaan tulevien muutoksien vuoksi KELAn vanhempainpäivärahoja ei makseta, mikäli henkilö saa palkkaa.
Siltä osin, kun raskausrahaan oikeutetun opettajaviranhaltijan palkallinen raskaus- ja/tai vanhempainrahakausi (OVTES A osio 40 a § ja KVTES V 7 §ja 8 §) osittain tai kokonaan sijoittuu 16.6. alkavan laskennallisen vuosiloman tai kesävapaajakson 34 ensimmäisen arkipäivän ajalle, työnantaja maksaa mainittujen raskaus- ja/tai vanhempainrahakauden osalta varsinaisen palkan lisäksi sairausvakuutuslain mukaisen päivärahaosuuden opettajalle varsinaiseen palkkaan kuulumattomana palkanosana.
- Em. edellyttää, että raskaus- ja vanhempainvapaata varten haetaan virkavapaata.
Mistä tietoa perhevapaista?
- Sairausvakuutuslaki 9 luku – vanhempainpäivärahat
- Työsopimuslaki 4 luku – perhevapaat
- KELA – vanhempainpäivärahat
- KELAn laskuri raskaus- ja vanhempainrahapäivistä
- Työ- ja virkaehtosopimukset OVTES ja KVTES
- KVTES 2022 – 2025 yleiskirjeet
Jos sairastun
Työpaikoilla pitää olla yhteisesti sovitut käytännöt siitä, miten toimitaan, kun sairastutaan. Työntekijällä ja viranhaltijalla on velvollisuus ilmoittaa sairastumisestaan soittamalla työnantajalle ja esimiehellä on takaisinsoittovelvoite. –Tekstiviestillä ilmoittaminen ei ole riittävä tapa. Myös sairauspoissaolon aikana esihenkilöllä on huolehtimisvelvoite.
Työnantajalla on oikeus pyytää sairaustodistusta jo ensimmäisestä poissaolopäivästä. Lääkärintodistus on toimitettava viikon sisällä. Työnantajalla on myös oikeus edellyttää, että todistus on työterveyshuollon lääkäriltä.
Esimies voi hyväksyä sairauspoissaoloa yhteensä enintään 5 kalenteripäivää ilman lääkärintodistusta. Ohje on voimassa toistaiseksi. (Ohje voimassa 1.6.2024 alkaen)
Poissaolo sairauden vuoksi omalla ilmoituksella voidaan hyväksyä, jos syynä on flunssa, influenssa, vatsatauti tms. infektiotauti. Jos ei ole selkeää tarvetta voinnin perusteella hakeutua lääkärille tai hoitajalle, on parempi köllötellä kotona viltin alla. Jos vointi huononee, tulee hakeutua hoitoon.
Muutos Kuopion sairauspoissaolo-ohjeeseen 15.2.2018
- Esimies (hänen sijaisensa tai muu työyksikön vastuuhenkilö) voi antaa luvan poissaoloon yhdenjaksoisesti kahdeksi päiväksi kerrallaan.
- Terveydenhoitajan tai lääkärin antamia sairauslomatodistuksia tältä ajalta ei tarvita eikä niillä voi korvata ilmoittamista esimiehelle.
- Tämä sairauspoissaolo-ohjeen muutos ei koske hoitoonohjaustilanteita ja tarvittaessa esimies voi aina vaatia lääkärintodistuksen jo ensimmäisestä poissaolopäivästä.
Sairauspoissaolon ajan palkka
Edellytyksenä palkan saamiselle sairauden ajalta on, että palvelussuhde on välittömästi ennen sairauspoissaoloa jatkunut vähintään 60 kalenteripäivää. Jos palvelussuhde on kestänyt lyhemmän ajan, opettajalla on oikeus saman kalenterivuoden aikana saada sairauspoissaolon ajalta vähintään varsinainen palkkansa 14 kalenteripäivän ajalta, minkä jälkeen ei suoriteta mitään palkkaetuja. Palkan maksaminen edellyttää lisäksi, että opettajan virantoimitus tai työsuhde on jo tosiasiallisesti alkanut eli opettaja ollut työssä työpaikalla ennen sairastumistaan.
Saman kalenterivuoden aikana on oikeus saada sairauspoissaolon ajalta täysi palkka 60 kalenteripäivän ajalta ja sen jälkeen kaksi kolmasosaa 120 kalenteripäivän ajalta. Lisäksi voidaan harkinnan perusteella maksaa enintään kaksi kolmasosaa palkasta enintään 185 kalenteripäivän ajalta.
Jos sairaus johtaa eläkkeelle jäämiseen tai määräaikaisen kuntoutustuen saamiseen, oikeus sairausajan palkkaan päättyy 180 kalenteripäivän jälkeen, vaikka kalenterivuosi olisi vaihtunut. Näissä tapauksissa ota aina yhteys luottamusmieheen.
Jos sairastun kesällä
Suuri osa opettajista on opetusvelvollisuuteen tai vuositunteihin perustuvassa työaikajärjestelmässä, johon ei kuulu vuosilomaoikeutta. Heidän ei ole mahdollista siirtää sairauden takia ”kesälomaansa” pidettäväksi myöhemmin. Sen tähden opettajien ei ole pakko hakea sairauspoissaoloa oppilaitoksen kesäkeskeytysajaksi, vaikka he olisivat silloin työkyvyttömiä ja heillä olisi oikeus sairauspäivärahaan.
Laskennallisen vuosiloman päiviä ei lasketa sairauspoissaolon, työtapaturman, ammattitaudin eikä eläketapahtumaan tai kuntoutukseen johtavan sairauden palkallisten sairauspäivien lukumäärään. Sen sijaan sairauspäiviksi lasketaan laskennallisen vuosiloman ulkopuolelle jäävät sellaiset päivät, joiksi opettaja ei ole hakenut virkavapautta, jos virkavapaa on alkanut ennen kesäkeskeytyksen alkua ja jatkuu sen päätyttyä.
Kun lapsi sairastuu
Kun alle 12-vuotias tai vammainen lapsi sairastuu äkillisesti, on lapsen vanhemmalla, huoltajalla tai samassa taloudessa vakituisesti asuvalla oikeus saada tilapäistä hoitovapaata lapsen hoidon järjestämiseksi tai hoitamiseksi enintään 4 työpäivää. Oikeus vapaaseen on lapsi- ja sairauskohtainen. Vanhemmat voivat jakaa tilapäisen hoitovapaan 4 päivää.
Tilapäiseltä hoitovapaalta maksetaan palkka enintään 3 peräkkäiseltä kalenteripäivältä lapsen sairastumisesta lukien. Jos lapsi sairastuu kesken päivän perjantaina, palkallisia päiviä ovat lauantai, sunnuntai ja maanantai. Vapaata voi pitää täydet 4 työpäivää, jolloin tiistai, keskiviikko ja torstai ovat palkattomia.
Päätoimisella tuntiopettajalla ja määräaikaisella opettajalla on oikeus 3 palkalliseen hoitopäivään, jos palvelussuhde on kestänyt vähintään 60 kalenteripäivää.
Jos lapsi joutuu äkillisenkin sairauden takia sairaalahoitoon, katsotaan, että lapsen hoito on järjestetty sairaalassa eikä vanhemmilla ole oikeutta palkalliseen virkavapauteen.
Etukäteen tiedossa oleva lapsen sairaalahoito tai lääkärillä käyminen ei täytä tilapäisen hoitovapaan edellytyksiä. Näissä tapauksissa vanhemmilla voi olla oikeus palkattomaan poissaoloon pakottavista perhesyistä.
Perhevapaat ja hoitovapaa
Palkattomat perhevapaat eivät ole harkinnanvaraisia virkavapaita. Niiden hakemista ja myöntämistä määrittävät määräykset ja säännökset on kirjattu työsopimuslakiin ja ne tulee myöntää hakemuksen mukaisesti.
Vanhemmilla on oikeus itse valita palkattomien perhevapaiden alkamis- ja päättymisajankohdat, jos he noudattavat niiden hakemista, pituutta ja jaksottamista koskevia säädöksiä ja määräyksiä.
Hoitovapaata on oikeus saada siihen saakka, kun lapsi täyttää kolme vuotta. Alle kouluikäisen ottolapsen vanhemmat voivat olla hoitovapaalla siihen saakka, kun lapsi täyttää 3 vuotta tai niin kauan, että lapseksi ottamisesta on kulunut 2 vuotta.
Perhevapaita on haettava yleensä viimeistään 2 kuukautta ennen vapaan aiottua alkamista. Virkasuhteisten on haettava virkavapaata kirjallisesti ja työsuhteisten on todisteellisesti ilmoitettava työnantajalle työvapaasta.
Jos opettajalla ei ole oikeutta vuosilomaan, hänen ei tarvitse hakea virkavapaata kesäkeskeytysajaksi.
Osittainen hoitovapaa
Osittaista hoitovapaata voi saada siihen saakka, kun peruskoulussa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy tai pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevan lapsen kolmas lukuvuosi päättyy. Osittaista hoitovapaata pitää hakea viimeistään 2 kuukautta ennen aiottua vapaan aloittamista.
Vapaan pitämisestä ja pituudesta sovitaan työnantajan kanssa. Opetusvelvollisuustyöajassa olevan opettajan osittainen hoitovapaa toteutetaan siten kuin työnantaja ja opettaja siitä sopivat. Sopimus kannattaa tehdä kirjallisena. Jos sopimukseen ei päästä, opettajan opetustuntimääräksi vahvistetaan esimerkiksi keskimäärin 18 tuntia viikossa (luokanopettaja opv 24). Mikäli osittaisen hoitovapaan johdosta opettajalla on lukujärjestyksessä opetukseton päivä, se ei ole vapaapäivä (OVTES Osio A §32: opettajalla on 190 työpäivää).
Tilapäinen poissaolo pakottavasta perhesyystä
Viranhaltijalla ja työntekijällä on oikeus tilapäiseen poissaoloon työstä, jos hänen läsnäolonsa on välttämätöntä perhettä kohdanneen, sairaudesta tai onnettomuudesta johtuvan ennalta arvaamattoman ja pakottavan syyn vuoksi.
Tällöin virkavapaus on palkatonta. Kela voi maksaa erityishoitorahaa.
Omaishoitovapaa
1.8.2022 alkaen viranhaltijalla/työntekijällä on oikeus omaishoitovapaaseen. Omaishoitovapaa on palkaton virkavapaa
Työsopimuslaki 4 luku 7B§:
- Enintään 5 päivää.
- Henkilökohtaisen avun tai tuen tarjoamiseksi omaiselle tai työtekijän kanssa samassa taloudessa asuvalle läheiselle tai saattohoitoon osallistumiseksi.
- Omainen: työntekijän lapsi, vanhempi, avio- ja avopuoliso sekä työntekijän kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa oleva.
- Ilmoitettava työnantajalle omaishoitovapaasta ja sen arvioidusta kestosta niin pian kuin mahdollista. Työnantajan pyynnöstä esitettävä luotettava selvitys poissaolon perusteesta.
Osittainen työkyky
Jos työntekijä on estynyt tapaturman tai sairauden vuoksi tekemään vakiintunutta tehtäväänsä, tarjotaan muuta työtä hänen terveyttään vaarantamatta. Kyseessä on lyhytkestoinen, aina määräaikainen korvaava työ.
Korvaavan työn toimintamalli mahdollistaa työssä jatkamisen sairauspoissaolon vaihtoehtona tai se madaltaa kynnystä palata sairauspoissaolon jälkeen työhön. Sairauspoissaoloa ei synny lainkaan tai se jää lyhyemmäksi. Palkalliset sairauspoissaolopäivät ovat näin käytettävissä esimerkiksi siihen ajankohtaan, kun niitä tarvitaan operaatiosta toipumiseen. Toimintamallin mukainen työ voi kestää yhdestä päivästä kahdeksaan viikkoon.
Korvaavan työn järjestely perustuu vapaaehtoisuuteen. Työntekijän ei tarvitse ottaa tarjottua työtä vastaan, jos se ei mahdollista toipumista.
Yhdessä sovitut käytännön järjestelyt seurantoineen kirjataan ESS- järjestelmään. Esihenkilö voi voi pyytää työterveyslääkäriltä lausunnon korvaavan työn soveltuvuudesta, jos on perusteltu epäily järjestelyn turvallisuudesta.
Korvaavan työn jakson aikana työntekijälle maksetaan varsinaisesta työstä maksettavaa palkkaa. Myös työsuhteen edut ja työnantajan velvollisuudet jatkuvat.
Työntekijän työaika on pääsääntöisesti normaali työaika. Työaikaa voidaan keventää tilapäisesti 50 %:iin varsinaisesta työajasta ja nostaa työaika täydeksi korvaavan työn jakson aikana. Mikäli työntekijän työkyky ei korvaavan työn jakson jälkeen riitä omaan työhön, vaihtoehdot jatkolle löytyvät Työkyvyn tuen toimintamallista.
Korvaavaa työtä voidaan tehdä myös etätyönä tai kouluttautumalla. Näistä vaihtoehdoista tehdään tarvittavat merkinnät järjestelmiin. Myös seurannasta esihenkilön ja työntekijän välillä sovitaan. Esihenkilö arvioi sijaistarpeen työn luonteen ja työyhteisön kokonaistilanteen perusteella, kun työntekijä tekee korvaavaa työtä.
Myös muut palvelussuhteen ehdot pysyvät korvaavan työn toimintamallin mukaisissa järjestelyissä muuttumattomina. Uusia työsopimuksia tai viranhoitomääräyksiä ei tehdä.
Opettajien palkattomat virka- ja työvapaat
Lukuvuoden palkaton vapaa tulee hakea ajalle 1.8. –31.7.
Palkaton virkavapaa vaikuttaa jatkossa kesäkeskeytysajan palkkaan. Määräys ei koske raskausvapaita, vanhempainvapaita, hoitovapaan 1. jaksoa eikä sairauspoissaoloa. Määräys ei koske myöskään palkattoman virkavapaan ensimmäistä 60 kalenteripäivää. Kesäkeskeytysajan palkasta vähennettävien päivien määrä lasketaan 60 kalenteripäivän jälkeen kaavalla virkavapaaseen sisältyneet koulun työpäivät (ma-pe) x 0,1. Kesäkeskeytysajan palkan vähennystä ei tehdä, jos virkavapaa kestää 12 kuukautta tai laskennallisen vuosiloman alkuun (16.6.) saakka. (Osio A 37 § 4 mom.)
HUOM. ks. Kuopion ohje
Palkattoman virkavapaan vaikutus lyhyen keskeytysajan palkkaan muuttui 1.8.2023 alkaen. Muutoksen jälkeen keskeytysajan palkan saamisen ehtona on, että sitä ennen tai sen jälkeen on vähintään 15 työpäivää viranhoitoa. Palkkaoikeus lyhytaikaisella keskeytyksellä on myös silloin, kun sitä ennen ja jälkeen on ollut yhteensä vähintään 15 työpäivää viranhoitoa.
Määräystä sovelletaan, jos palkaton virkavapaa ennen lyhytaikaista keskeytysaikaa edeltävää
virantoimitusta on kestänyt yli viikon ajan. Opettajan korkeintaan yhden viikon palkaton virkavapaa ennen lyhytaikaista keskeytysaikaa ei vaikuta lyhytaikaisen keskeytysajan palkkaoikeuksiin.
Vuorotteluvapaan hakeminen: Jos hakija on syyslukukauden vuorotteluvapaalla, vapaa on haettava lukuvuoden suunnittelupäivästä ja päättymispäivä on 31.12. Jos hakija on kevätlukukauden vuorotteluvapaalla, vapaan alkamispäivä on 1.1. ja päättymispäivä 15.6.
Harkinnanvarainen virkavapaa yksityisellä syyllä
Harkinnanvaraisen virkavapaan myöntäminen ei ole itsestäänselvyys. Työnantaja myöntää virkavapaan anomuksesta. Kysy siis aina asiaa ensin esimieheltäsi. Jos haluat virka- tai työvapaata jostain muusta kuin aiemmin mainituista syistä, työnantajalla on oikeus harkita, maksetaanko vapaan ajalta palkkaa, ja jos maksetaan, minkä verran. Työnantaja voi myös päättää, myönnetäänkö vapaata ylipäätään.
Opettajien tasapuolinen kohtelu edellyttää, että harkinnanvaraisten virkavapaiden myöntämisen periaatteista on neuvoteltu työnantajan ja henkilöstön kesken ja neuvottelujen tuloksena on luotu periaatteet harkinnanvaraisten virkavapaiden myöntämisen perusteista, palkallisuudesta ja esimerkiksi vapaapäivien mukaan lukemisesta. Pääperiaatteiden tulee olla koko henkilöstön tiedossa.
Harkinnanvarainen virkavapaa myönnetään opettajan hakemuksen mukaan tai hylätään. Jos työnantaja pitää mahdollisena myöntää virkavapaa haettua lyhempänä tai pidempänä, pitää opettajan tehdä uusi hakemus tai antaa kirjallinen suostumus muuksi ajaksi myönnettävään virkavapaaseen.
OPETTAJAN JA REHTORIN TIETOPAKETTI2023 - 202414.8.2019