Mistä hakea töitä?
Lukioaikana työnhakeminen tarkoittaa suurimmalle osalla ainakin kesätyön hakemista. Kesätyötä hakiessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, mutta jos työtä ei löydy, niin kannattaa silti pitää silmät ja korvat avoimina vielä kesälläkin. Työtä kannattaa etsiä mahdollisimman laajasti:
- työpaikkailmoitukset (esimerkiksi TE-palvelut, Duunitori)
- lähipiirin työpaikat
- TET-harjoittelupaikat
- ystävien vinkit
- paikalliset yritykset
- sosiaalinen media (esimerkiksi hashtagit #duuni #rekry # työpaikat)
Työpaikkoihin kannattaa olla yhteydessä ja lähettää avoimia hakemuksia, vaikka niissä ei olisikaan virallisesti työpaikkaa avoinna. Moni saa työpaikan niin sanottuna piilotyöpaikkana.
Työhakemus
Työpaikkojen kartoittamisen jälkeen on tärkeä perehtyä kyseiseen työnantajaan ja kohdistaa haku aina jokaiseen työpaikkaan erikseen. Työhakemuksessa kuvaat sitä, miksi juuri sinä olet sopiva henkilö kyseiseen työpaikkaan. Työhakemusta tehdessä itsensä, osaamisensa ja vahvuuksien esilletuominen on keskeistä. Lukiolaisella ei välttämättä ole vielä varsinaista työkokemusta, mutta yleensä työelämästä on kokemusta esimerkiksi TET-harjoittelujen kautta. Omaa osaamista voi tuoda esille myös esimerkiksi erilaisten harrastusten kautta. Hyvä itsetuntemus on eduksi työnhakemisessa! Itsetuntemus ja elämänhallinta – luvussa pohditaan muun muassa omia vahvuuksia. Näitä kannattaa hyödyntää työnhaussa.
Kunkoululoppuu –verkkosivustolla on nuorille suunnatut työhakemusmallipohjat, joissa on esimerkkitekstit, kuinka tuoda esille itseään ja osaamistaan hakemuksessa. Toinen pohjista on nuorelle, jolla ei ole työkokemusta ja toinen on nuorelle, jolla on työkokemusta. Valmiin työhakemuksen voi näyttää tuttavalle ennen lähettämistä. Tällöin kirjoitusvirheet tulee helpommin huomioitua ja lisäksi toinen voi huomata jotain muokattavaa hakemuksesta.
Hakemuksen laittamisen lisäksi voi ottaa yhteyttä työnantajaan soittamalla yhteyshenkilölle. Soittaessa kerro itsestäsi ja kiinnostuksestasi työpaikkaan. Samalla voi kysyä työpaikkailmoitusta tarkemmin työpaikasta. Tällöin jää paremmin työnantajan mieleen.
Videohakemus
Tänä päivänä videohakemukset ovat tavallisia työnhaussa. Joskus videohakemusta käytetään jopa varsinaisena työhakemuksena, mutta se voi olla myös esimerkiksi hakemuksen lisänä tai jatkohakemisen yhteydessä. Varsinaisen työhakemuksen tavoin videohakemuksessa tulee kertoa, miksi on sopiva tehtävään, kuvata itseään ja osaamistaan. Videohakemukseen voi olla annettu myös tarkempia kysymyksiä, joihin siinä tulee vastata. Sen pituus voi olla myös määritetty. Jos videota ei ole tarkasti määritelty, niin sen tekemisessä voi hyödyntää, vaikka animaatiota (esimerkiksi https://www.animaker.com/). Työhakemus ja videotyöhakemus kannattaa harjoitella myös englannin kielellä. Erityisesti työpaikkoihin, kuten palvelualalle, voi erottua hakiessa osoittamalla kielitaitoaan videohakemuksessa, mutta se voi myös sisältyä itse hakemuksen ohjeistukseen.
CV (Curriculum Vitae) eli ansioluettelo
Työhakemuksen liitteeksi pyydetään usein CV (Curriculum Vitae) eli ansioluettelo. Yleensä CV on yhden sivun pituinen ja siihen on järjestetty selkeästi työnhakijan olennaiset tiedot: nimi, yhteystiedot, työkokemus, kielitaito, tietotekniset taidot, harrastukset. CV sisältää siis käytännössä paljon samoja tietoja kuin varsinainen työhakemus. CV sisältää usein myös hakijan valokuvan. Kummassakin voi olla lisäksi esimerkiksi tieto ajokortista sekä suosittelijoita (yleensä entisiä työnantajia).
Kunkoululoppuu – verkkosivustolla on mallipohjat myös CV:n tekemiseen hakijalle, jolla ei ole työkokemusta ja hakijalle, jolla on työkokemusta. CV:n tekemisessä voi hyödyntää myös valmiita CV-pohjia, joissa voi olla esimerkiksi kuviointia ja värejä. Näissä visuaalisen CV:n pohjissa tiedot on jaoteltu eri tavoin. Visuaalisen CV:n tai video-CV:n käyttäminen on eräs tapa erottua hakijoiden joukosta.
Visuaalinen CV on yksi tapa erottelu hakijoiden joukosta. Visuaalisessa CV:ssä sisältö on ryhmitelty ja käytetty erilaisia kuva-, muoto- ja värielementtejä. Visuaalisen CV:n tekemiseen on olemassa valmiita ilmaisiakin mallipohjia, kuten https://www.canva.com/, https://novoresume.com/ ja https://enhancv.com/.
Työhaastatteluun!
Ennen työhön valitsemista työnantaja yleensä haastattelee useita työnhakijoita. Joskus haastattelu voidaan tehdä etänä tai toteuttaa videohaastatteluna.
Työhaastatteluun kannattaa varautua huolellisesti etukäteen. Huolehdi, että olet pukeutunut siististi ja annat käyttäytymiselläsi hyvän käsityksen itsestäsi. Katsekontakti ja kysymysten rauhallinen kuunteleminen ja niihin selkeästi vastaaminen antavat positiivisen kuvan. Haastattelussa kysytään usein perusasioita, joten tavallisimpiin kysymyksiin voi ja kannattaa valmistautua. Haastattelussa työnantaja pyrkii selvittämään, miten hyvin tunnet hakemasi työnkuvan ja organisaation ja miten soveltuisit tehtävään ja työyhteisöön. Valmistautumisessa voi hyödyntää työpaikkailmoitusta, omaa työhakemusta sekä CV:tä. Haastattelussa voi olla myös yllättäviä kysymyksiä, joihin ei voi valmistautua etukäteen, mutta hyvä valmistautuminen auttaa näissäkin. Työhaastattelussa on yleensä mahdollisuus myös kysyä itse jotain haastattelijoilta. Tätäkin voi pohtia etukäteen, mitä haluaisi kysyä.
SuuntaviivojaOP01 Minä opiskelijana 15.3.2017