8.5 Välivuosi

Lu­ki­on jäl­keen joku voi va­li­ta va­paa­eh­toi­ses­ti väli­vuo­den en­nen jat­ko-opin­to­ja. Väli­vuo­si voi tul­la seu­rauk­se­na, kun ei pää­se ha­ke­miin­sa jat­ko­kou­lu­tus­paik­koi­hin.

Väli­vuo­den ajan hyö­dyn­tä­mi­seen on usei­ta eri­lai­sia vaih­to­eh­to­ja, joi­ta on ly­hy­es­ti esi­tel­ty ku­vas­sa. Väli­vuo­den ra­hoi­tus riip­puu väli­vuo­den ajan­käy­tös­tä eli opis­ke­lee­ko ja mis­sä, vai onko esi­mer­kik­si töis­sä.

TE-pal­ve­lut an­ta­vat tu­kea ja neu­voa myös nuo­ril­le väli­vuo­den ai­ka­na. Työt­tö­myys­e­tuu­den saa­mi­nen edel­lyt­tää kou­lu­tuk­seen ha­ke­mis­ta, eikä sii­tä ole saa­nut kiel­täy­tyä il­man pä­te­vää syy­tä. (Lisä­tie­toa TE-pal­ve­luis­ta alle 25-vuo­ti­al­le ver­kos­sa: http://www.te-pal­ve­lut.fi/te/fi/tyon­ha­ki­jal­le/jos_jaat_tyot­to­mak­si/tyot­to­myys­tur­va/alle_25vuo­ti­aat/in­dex.html, lu­et­tu 7.7.2020)

Väli­vuo­den ai­ka­na voi ha­kea myös jo ke­säl­lä lisä­haus­sa kou­lu­tuk­siin ja syk­syl­lä (yh­teis)haus­sa tam­mi­kuus­sa al­ka­viin kou­lu­tuk­siin. Haku am­ma­til­li­siin opin­toi­hin jat­ku­vas­sa haus­sa on myös mah­dol­li­nen.

Väli­vuo­te­na voi teh­dä mo­nen­lais­ta hyö­dyl­lis­tä.

“Väli­vuo­te­na voi teh­dä mo­nen­lais­ta hyö­dyl­lis­tä.”

Suun­ta­vii­vo­jaOP01 Minä opis­ke­li­ja­na 15.3.2017