8.4 Jatko-opintoihin hakeminen lukion jälkeen

Lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen jäl­keen voi ha­kea opis­ke­le­maan am­ma­til­lis­ta tut­kin­toa tai kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­toa (am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu (AMK) tai yli­o­pis­to). Li­säk­si on eril­li­siä va­paan si­vis­tys­työn tar­jo­a­mia kou­lu­tuk­sia, joi­hin voi ha­keu­tua.

Lu­ki­on jäl­keen voi ha­kea lu­ki­o­poh­jai­seen am­ma­til­li­seen kou­lu­tuk­seen. Am­ma­til­li­siin tut­kin­toi­hin ha­e­taan yleen­sä lu­ki­on päät­tö­to­dis­tuk­sel­la. Työ­ko­ke­muk­ses­ta voi saa­da pis­tei­tä ha­kies­sa am­ma­til­li­seen kou­lu­tuk­seen. Joil­lain aloil­la voi olla li­säk­si tai ai­no­as­taan pää­sy- tai so­vel­tu­vuus­ko­keet. Opin­to­pol­ku- por­taa­lis­ta saa lisä­tie­toa am­ma­til­li­seen kou­lu­tuk­seen ha­ke­mi­ses­ta (ver­kos­sa: https://opin­to­pol­ku.fi/wp/am­ma­til­li­nen-kou­lu­tus/am­ma­til­li­sen-kou­lu­tuk­sen-va­lin­ta­pe­rus­teet-yh­teis­haus­sa/va­lin­ta­pe­rus­teet-lu­ki­o­poh­jai­siin-am­ma­til­li­siin-pe­rus­tut­kin­toi­hin/ lu­et­tu 7.7.2020).  Am­ma­til­li­seen kou­lu­tuk­seen ha­et­ta­es­sa ha­e­taan yleen­sä suo­rit­ta­maan pe­rus­tut­kin­toa ja opis­kel­les­sa sitä va­li­taan osaa­mis­ala. Joil­lain aloil­la voi ha­kea suo­raan opis­ke­le­maan osaa­mis­alaa.

Kor­ke­a­kou­lu­opin­nois­sa on pää­sään­töi­ses­ti kak­si va­lin­ta­lin­jaa: to­dis­tus­va­lin­ta ja va­lin­ta­koe­va­lin­ta. Suu­rin osa si­sään­o­tos­ta ta­pah­tuu to­dis­tus­va­lin­nal­la. Am­mat­ti­kor­ke­a­kou­luun to­dis­tus­va­lin­nas­sa voi ha­kea yli­op­pi­las­tut­kin­to­to­dis­tuk­sel­la tai am­ma­til­li­sen pe­rus­tut­kin­non to­dis­tuk­sel­la. To­dis­tus­va­lin­nas­sa saa sa­mat pis­teet re­aa­li­ai­neis­ta riip­pu­mat­ta haku­koh­tees­ta toi­sin kuin yli­o­pis­toon ha­et­ta­es­sa.

To­dis­tus­va­lin­nan li­säk­si on aina mah­dol­li­suus ha­kea va­lin­ta­ko­keen kaut­ta. Syk­syl­lä 2019 otet­tiin käyt­töön AMK-va­lin­ta­koe, jol­loin sa­maa va­lin­ta­ko­et­ta käy­te­tään suu­rim­paan osaan am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lun aloil­le ha­et­ta­es­sa (poik­keuk­se­na kult­tuu­ri­ala). Jol­lain aloil­la käy­te­tään myös to­dis­tus­va­lin­nan ja pää­sy­ko­keen yh­dis­tel­mää opis­ke­li­ja­va­lin­nas­sa. Yli­o­pis­toon to­dis­tus­va­lin­nas­sa voi ha­kea yli­op­pi­las­tut­kin­to­to­dis­tuk­sel­la. Yli­o­pis­toon on myös va­lin­ta­koe­va­lin­ta (koe­pis­te­va­lin­ta). Tätä vaih­to­eh­toa käyt­tä­vät kaik­ki, joil­la ei ole yli­op­pi­las­tut­kin­toa, mut­ta jot­ka täyt­tä­vät haku­kri­tee­rit. Va­lin­ta­koe­väy­lä on mah­dol­li­nen myös kai­kil­le, joil­la yli­op­pi­las­tut­kin­to­to­dis­tuk­sen arvo­sa­nat ei­vät rii­tä va­lin­taan. Sekä am­mat­ti­kor­ke­a­kou­luun että yli­o­pis­toon on usei­siin kou­lu­tus­oh­jel­miin myös avoi­men väy­lä eli yk­sit­täi­siä opis­ke­li­joi­ta pää­see tut­kin­to-opis­ke­li­jak­si suo­ri­tet­tu­aan tar­peek­si avoi­mes­sa am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa tai avoi­mes­sa yli­o­pis­tos­sa kou­lu­tus­oh­jel­maan kuu­lu­via opin­to­ja.

Yli­op­pi­las­tut­kin­to­to­dis­tuk­sel­la ha­et­ta­es­sa kou­lu­tus­oh­jel­mas­sa il­moi­te­taan, mit­kä yli­op­pi­las­tut­kin­non ai­neet huo­mi­oi­daan haus­sa. Näi­hin on hyvä tu­tus­tua jo it­seä kiin­nos­ta­vien haku­koh­tei­den osal­ta, mut­ta tär­kein­tä on sil­ti löy­tää lu­ki­os­sa it­se­ään kiin­nos­ta­vat ai­neet ja opis­kel­la nii­tä. Sa­moin jat­ko-opin­toi­hin tu­tus­tu­taan koko lu­kio-opin­to­jen ajan, jo­ten lu­ki­o­ai­ka­na on ai­kaa löy­tää omat am­ma­til­li­set kiin­nos­tuk­sen koh­teet.

Yli­o­pis­ton to­dis­tus­va­lin­nat voi­vat an­taa va­lin­nan mah­dol­li­suuk­sia pis­tey­tyk­ses­sä käy­tet­tä­vien ai­nei­den suh­teen: esi­mer­kik­si oi­keus­tie­tei­sel­le alal­le to­dis­tus­va­lin­nas­sa kat­so­taan äi­din­kie­li ja nel­jä muu­ta ai­net­ta (ai­nei­den pis­tey­tyk­set nä­ky­vät tau­lu­kos­ta: https://www.oi­keus­tie­teet.fi/pis­tey­tys/). Toi­saal­ta joil­le­kin aloil­le voi olla tar­kas­ti mää­ri­tet­ty, mit­kä ai­neet to­dis­tus­va­lin­nas­sa ote­taan huo­mi­oon: esi­mer­kik­si lää­ke­tie­teel­li­sel­le alal­le to­dis­tus­va­lin­nas­sa kat­so­taan äi­din­kie­li, ma­te­ma­tiik­ka (pit­kä tai ly­hyt), bi­o­lo­gia, ke­mia ja kak­si ha­ki­jal­le par­haat pis­teet tuot­ta­vaa ai­net­ta seu­raa­vis­ta: fy­siik­ka, enin­tään yksi aine­re­aa­li, enin­tään yksi kie­li (tar­kem­min: https://www.laa­ke­tie­teel­li­set.fi/ha­ke­mi­nen/to­dis­tus­va­lin­ta-2020)

Joil­le­kin aloil­le voi olla to­dis­tus­va­lin­nas­sa niin sa­not­tu­ja kyn­nys­eh­to­ja. Luon­non­tie­teis­sä esi­mer­kik­si Luon­non­va­rat ja ym­pä­ris­tö – (Jy­väs­ky­län yli­o­pis­to) ja Ym­pä­ris­tö- ja bio­tie­teet (Itä-Suo­men yli­o­pis­to) – aloil­le kyn­nys­eh­to­na on fy­siik­ka tai ke­mia suo­ri­tet­tu hy­väk­sy­tys­ti.

Kou­lu­tus­va­lin­nois­sa on ero­ja, jo­ten tar­kem­mat haku­kri­tee­rit on aina syy­tä tar­kis­taa ky­sei­sen kou­lu­tuk­sen osal­ta.

“Lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen jäl­keen voi ha­kea opis­ke­le­maan am­ma­til­lis­ta tut­kin­toa tai kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­toa.”

Suun­ta­vii­vo­jaOP01 Minä opis­ke­li­ja­na 15.3.2017