8.2 Ammattialat

Am­mat­tei­hin tu­tus­tu­es­sa kan­nat­taa en­sin tu­tus­tua eri­lai­siin am­mat­ti­a­loi­hin. Täl­löin saa laa­jan kä­si­tyk­sen mil­lai­sia alo­ja on ole­mas­sa, ja sa­mal­la poh­tia mil­lai­set alat tun­tu­vat omal­ta ja mit­kä taas ei­vät niin­kään. Tu­tus­tu­es­sa on hyvä pe­reh­tyä laa­jas­ti eri aloi­hin, sil­lä voi löy­tyä alo­ja, jois­ta ei ole en­nen kuul­lut­kaan. Tie­toa eri am­mat­ti­a­lois­ta saa esi­mer­kik­si tu­tuil­ta, me­di­as­ta, haas­tat­te­luis­ta, vie­rail­luil­ta, kou­lu­tus­e­sit­te­lyis­tä, TET-jak­soil­ta ja kesä­töis­tä.

Am­mat­te­ja voi­daan ryh­mi­tel­lä eri ta­voin ja eri tie­to­läh­teet käyt­tä­vät eri­lai­sia luo­kit­te­lu­ja esi­mer­kik­si sen mu­kaan, onko tie­dot luo­ki­tel­tu kou­lu­tus­ten avul­la vai am­mat­tien teh­tä­vien avul­la.

Am­ma­til­li­ses­sa oppi­lai­tok­ses­sa käy­te­tään seu­raa­van­lais­ta luo­kit­te­lua am­ma­til­lis­ten pe­rus­tut­kin­to­jen alois­sa 1.8.2020 al­ka­en:

Kor­ke­a­kou­lu­as­teel­la am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lut käyt­tä­vät seu­raa­van­lais­ta ala­luo­kit­te­lua:

Am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­a­lois­ta muut pait­si kult­tuu­ri­ala ovat uu­dis­tu­nees­sa AMK-va­lin­ta­ko­kees­sa.

Yli­o­pis­tois­sa tut­kin­not on ja­o­tel­tu eri tie­de­kun­tien alle eri lai­tos­ten jär­jes­tä­mik­si. Sama pää­aine voi olla eri yli­o­pis­tois­sa eri tie­de­kun­nan ja lai­tok­sen alla. Esi­mer­kik­si maan­tie­det­tä voi opis­kel­la Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­sa Joen­suus­sa Yh­teis­kun­ta­tie­tei­den ja kaup­pa­tie­tei­den tie­de­kun­nas­sa His­to­ri­an ja maan­tie­teen lai­tok­sen alai­se­na (ver­kos­sa: https://www3.uef.fi/fi/web/geo­his­to­ria lu­et­tu 7.7.2020) ja Tu­rus­sa Luon­non­tie­tei­den ja tek­nii­kan tie­de­kun­nas­sa Maan­tie­teen ja ge­o­lo­gien lai­tok­sen alai­se­na (ver­kos­sa: https://www.utu.fi/fi/yli­o­pis­to/luon­non­tie­tei­den-ja-tek­nii­kan-tie­de­kun­ta/maan­tie­de-ja-ge­o­lo­gia lu­et­tu 7.7.2020). Tie­de­kun­ta an­taa viit­tei­tä sii­tä, mi­hin tut­ki­mus ja ope­tus pai­not­tu­vat. Maan­tie­det­tä voi opis­kel­la li­säk­si Hel­sin­gin ja Ou­lun yli­o­pis­tos­sa. Yli­o­pis­to­jen si­vuil­ta voi tu­tus­tua yli­o­pis­tos­sa ole­viin tie­de­kun­tiin ja lai­tok­siin. Opin­to­pol­ku-por­taa­lis­ta löy­tyy myös koo­tus­ti tie­toa, mitä yli­o­pis­tois­sa voi opis­kel­la (ver­kos­sa: https://opin­to­pol­ku.fi/wp/yli­o­pis­to/mita-yli­o­pis­tos­sa-voi-opis­kel­la/ lu­et­tu 7.7.2020).

“Am­mat­te­ja voi­daan ryh­mi­tel­lä mo­nel­la eri ta­val­la.”

Suun­ta­vii­vo­jaOP01 Minä opis­ke­li­ja­na 15.3.2017