Ammatteihin tutustuessa kannattaa ensin tutustua erilaisiin ammattialoihin. Tällöin saa laajan käsityksen millaisia aloja on olemassa, ja samalla pohtia millaiset alat tuntuvat omalta ja mitkä taas eivät niinkään. Tutustuessa on hyvä perehtyä laajasti eri aloihin, sillä voi löytyä aloja, joista ei ole ennen kuullutkaan. Tietoa eri ammattialoista saa esimerkiksi tutuilta, mediasta, haastatteluista, vierailluilta, koulutusesittelyistä, TET-jaksoilta ja kesätöistä.
Ammatteja voidaan ryhmitellä eri tavoin ja eri tietolähteet käyttävät erilaisia luokitteluja esimerkiksi sen mukaan, onko tiedot luokiteltu koulutusten avulla vai ammattien tehtävien avulla.
Ammatillisessa oppilaitoksessa käytetään seuraavanlaista luokittelua ammatillisten perustutkintojen aloissa 1.8.2020 alkaen:
- Humanistiset ja taidealat
- Kauppa, hallinto ja oikeustieteet
- Luonnontieteet
- Tietojenkäsittely ja tietoliikenne (ICT)
- Tekniikan alat
- Maa- ja metsätalousalat
- Terveys- ja hyvinvointialat
- Palvelualat
Korkeakouluasteella ammattikorkeakoulut käyttävät seuraavanlaista alaluokittelua:
- Humanistinen ala ja kasvatusala
- Liiketalouden ja tietojenkäsittelyn ala
- Luonnonvara-ala
- Matkailu-, ravitsemis- ja talousala
- Merenkulun ala
- Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala
- Tekniikan ala
- Kulttuuriala
Ammattikorkeakoulualoista muut paitsi kulttuuriala ovat uudistuneessa AMK-valintakokeessa.
Yliopistoissa tutkinnot on jaoteltu eri tiedekuntien alle eri laitosten järjestämiksi. Sama pääaine voi olla eri yliopistoissa eri tiedekunnan ja laitoksen alla. Esimerkiksi maantiedettä voi opiskella Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa Historian ja maantieteen laitoksen alaisena (verkossa: https://www3.uef.fi/fi/web/geohistoria luettu 7.7.2020) ja Turussa Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa Maantieteen ja geologien laitoksen alaisena (verkossa: https://www.utu.fi/fi/yliopisto/luonnontieteiden-ja-tekniikan-tiedekunta/maantiede-ja-geologia luettu 7.7.2020). Tiedekunta antaa viitteitä siitä, mihin tutkimus ja opetus painottuvat. Maantiedettä voi opiskella lisäksi Helsingin ja Oulun yliopistossa. Yliopistojen sivuilta voi tutustua yliopistossa oleviin tiedekuntiin ja laitoksiin. Opintopolku-portaalista löytyy myös kootusti tietoa, mitä yliopistoissa voi opiskella (verkossa: https://opintopolku.fi/wp/yliopisto/mita-yliopistossa-voi-opiskella/ luettu 7.7.2020).
SuuntaviivojaOP01 Minä opiskelijana 15.3.2017