8.1 Koulutusjärjestelmä

Suo­men kou­lu­tus­jär­jes­tel­mä koos­tuu ta­sois­ta, joil­ta pää­sään­töi­ses­ti siir­ry­tään alem­mal­ta ta­sol­ta ylem­mäl­le. Kou­lu­tus­jär­jes­tel­mä on kui­ten­kin jous­ta­va sekä sii­hen si­säl­tyy eri­lai­sia vaih­to­eh­toi­sia reit­te­jä.

Vel­voi­te kou­lu­tuk­seen al­kaa esi­o­pe­tuk­ses­ta. Sitä edel­tää usein var­hais­kas­va­tus, joka luo poh­jaa ope­tuk­sel­le si­säl­tä­en hoi­dol­li­sen ja kas­va­tuk­sel­li­sen tuen. Esi­o­pe­tuk­sen jäl­keen siir­ry­tään pe­rus­kou­luun (vuo­si­luo­kat 1-9). Suo­mes­sa on oppi­vel­vol­li­suus, joka al­kaa sinä vuo­te­na, kun lap­si täyt­tää seit­se­män vuot­ta. Oppi­vel­vol­li­suus päät­tyy pe­rus­kou­lun oppi­mää­rän suo­rit­ta­mi­sen jäl­keen tai kun sen aloit­ta­mi­ses­ta on ku­lu­nut 10 vuot­ta.

Pe­rus­kou­lun jäl­keen siir­ry­tään toi­sel­le as­teel­le. Lu­ki­o­kou­lu­tus ja am­ma­til­li­nen kou­lu­tus ovat toi­sen as­teen kou­lu­tuk­sia. Lu­ki­o­kou­lu­tus on yleis­si­vis­tä­vää kou­lu­tus­ta ja se kes­tää yleen­sä 3 vuot­ta. Lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen lop­pu­vai­hees­sa suo­ri­te­taan val­ta­kun­nal­li­nen yli­op­pi­las­tut­kin­to. Lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen jäl­keen voi ha­kea jat­ko-opis­ke­le­maan am­ma­til­li­seen kou­lu­tuk­seen (toi­nen aste) tai kor­ke­a­kou­luun (am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu ja yli­o­pis­to).

Lu­ki­on li­säk­si am­ma­til­li­nen kou­lu­tus kuu­luu toi­sen as­teen kou­lu­tuk­siin. Am­ma­til­li­ses­sa kou­lu­tuk­ses­sa voi suo­rit­taa am­ma­til­li­sen pe­rus­tut­kin­non, am­mat­ti­tut­kin­non ja eri­kois­am­mat­ti­tut­kin­non. Näis­tä en­sin tu­lee suo­rit­taa am­ma­til­li­nen pe­rus­tut­kin­to. Am­ma­til­li­sia pe­rus­tut­kin­to­ja jär­jes­te­tään myös oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuk­se­na sekä kou­lu­tus­so­pi­muk­sel­la työ­pai­koil­la.

Pe­rus­kou­lun jäl­keen on mah­dol­lis­ta myös osal­lis­tua lisä­o­pe­tuk­seen (10. luok­ka). Lisä­o­pe­tuk­ses­sa voi pa­ran­taa pe­rus­kou­lun suo­ri­tuk­sia ja usein on mah­dol­lis­ta suo­rit­taa jo esi­mer­kik­si lu­ki­o­kurs­se­ja. En­nen lu­ki­o­kou­lu­tus­ta tai am­ma­til­lis­ta tut­kin­toa on mah­dol­lis­ta osal­lis­tua myös näi­hin val­men­ta­viin kou­lu­tuk­siin.

Yli­op­pi­las­tut­kin­nol­la tai am­ma­til­li­sel­la tut­kin­nol­la voi ha­kea kor­ke­a­kou­lu­o­pin­toi­hin. Kor­ke­a­kou­lu­tuk­seen kuu­lu­vat yli­o­pis­tois­sa suo­ri­tet­ta­vat kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­not sekä am­mat­ti­kor­ke­a­kou­luis­sa suo­ri­tet­ta­vat am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­not. Yli­o­pis­tois­sa ope­tuk­sen taus­tal­la on eri­tyi­ses­ti tie­teel­li­nen tut­ki­mus. Yli­o­pis­ton tut­kin­not ja­kau­tu­vat alem­piin (3 vuot­ta), ylem­piin (2 vuot­ta) kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­toi­hin sekä tie­teel­li­siin jat­ko­tut­kin­toi­hin (li­sen­si­aa­tin ja toh­to­rin tut­kin­not).

Am­mat­ti­kor­ke­a­kou­luis­sa suo­ri­tet­ta­vis­sa am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­nois­sa (3,5 – 4,5 vuot­ta) pai­not­tuu yli­o­pis­to­ja enem­män käy­tän­nön­lä­hei­syys. Am­mat­ti­kor­ke­a­kou­luis­sa voi suo­rit­taa myös ylem­piä am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­to­ja. Näi­hin vaa­ti­muk­se­na on kah­den vuo­den työ­ko­ke­mus am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­non jäl­keen.

Suo­men kou­lu­tus­jär­jes­tel­män rin­nal­la va­paa si­vis­tys­työ tar­jo­aa oma­eh­tois­ta kou­lu­tus­ta. Va­paa­seen si­vis­tys­työ­hön kuu­lu­vat kan­sa­lais­o­pis­tot, kan­san­o­pis­tot, kesä­yli­o­pis­tot, opin­to­kes­kuk­set ja lii­kun­nan kou­lu­tus­kes­kuk­set. Näis­sä tar­jot­ta­vat opin­not ovat hy­vin laa­jo­ja. Osa näis­tä oppi­lai­tok­sis­ta tar­jo­aa myös pe­rus­o­pe­tus­ta, lu­ki­o­kou­lu­tus­ta ja am­ma­til­lis­ta kou­lu­tus­ta sekä tai­teen pe­rus­o­pe­tus­ta.

Suo­men kou­lu­tus­jär­jes­tel­mä

“Yli­op­pi­las­tut­kin­nol­la tai am­ma­til­li­sel­la tut­kin­nol­la voi ha­kea kor­ke­a­kou­lu­o­pin­toi­hin.”

Suun­ta­vii­vo­jaOP01 Minä opis­ke­li­ja­na 15.3.2017