Suomen koulutusjärjestelmä koostuu tasoista, joilta pääsääntöisesti siirrytään alemmalta tasolta ylemmälle. Koulutusjärjestelmä on kuitenkin joustava sekä siihen sisältyy erilaisia vaihtoehtoisia reittejä.
Velvoite koulutukseen alkaa esiopetuksesta. Sitä edeltää usein varhaiskasvatus, joka luo pohjaa opetukselle sisältäen hoidollisen ja kasvatuksellisen tuen. Esiopetuksen jälkeen siirrytään peruskouluun (vuosiluokat 1-9). Suomessa on oppivelvollisuus, joka alkaa sinä vuotena, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy peruskoulun oppimäärän suorittamisen jälkeen tai kun sen aloittamisesta on kulunut 10 vuotta.
Peruskoulun jälkeen siirrytään toiselle asteelle. Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus ovat toisen asteen koulutuksia. Lukiokoulutus on yleissivistävää koulutusta ja se kestää yleensä 3 vuotta. Lukiokoulutuksen loppuvaiheessa suoritetaan valtakunnallinen ylioppilastutkinto. Lukiokoulutuksen jälkeen voi hakea jatko-opiskelemaan ammatilliseen koulutukseen (toinen aste) tai korkeakouluun (ammattikorkeakoulu ja yliopisto).
Lukion lisäksi ammatillinen koulutus kuuluu toisen asteen koulutuksiin. Ammatillisessa koulutuksessa voi suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon. Näistä ensin tulee suorittaa ammatillinen perustutkinto. Ammatillisia perustutkintoja järjestetään myös oppisopimuskoulutuksena sekä koulutussopimuksella työpaikoilla.
Peruskoulun jälkeen on mahdollista myös osallistua lisäopetukseen (10. luokka). Lisäopetuksessa voi parantaa peruskoulun suorituksia ja usein on mahdollista suorittaa jo esimerkiksi lukiokursseja. Ennen lukiokoulutusta tai ammatillista tutkintoa on mahdollista osallistua myös näihin valmentaviin koulutuksiin.
Ylioppilastutkinnolla tai ammatillisella tutkinnolla voi hakea korkeakouluopintoihin. Korkeakoulutukseen kuuluvat yliopistoissa suoritettavat korkeakoulututkinnot sekä ammattikorkeakouluissa suoritettavat ammattikorkeakoulututkinnot. Yliopistoissa opetuksen taustalla on erityisesti tieteellinen tutkimus. Yliopiston tutkinnot jakautuvat alempiin (3 vuotta), ylempiin (2 vuotta) korkeakoulututkintoihin sekä tieteellisiin jatkotutkintoihin (lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot).
Ammattikorkeakouluissa suoritettavissa ammattikorkeakoulututkinnoissa (3,5 – 4,5 vuotta) painottuu yliopistoja enemmän käytännönläheisyys. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja. Näihin vaatimuksena on kahden vuoden työkokemus ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen.
Suomen koulutusjärjestelmän rinnalla vapaa sivistystyö tarjoaa omaehtoista koulutusta. Vapaaseen sivistystyöhön kuuluvat kansalaisopistot, kansanopistot, kesäyliopistot, opintokeskukset ja liikunnan koulutuskeskukset. Näissä tarjottavat opinnot ovat hyvin laajoja. Osa näistä oppilaitoksista tarjoaa myös perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta sekä taiteen perusopetusta.
SuuntaviivojaOP01 Minä opiskelijana 15.3.2017