7.2 Pakolliset ja vapaaehtoiset kokeet sekä kompensaatio

Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa osa lu­ki­on ai­neis­ta on pa­kol­li­sia ja osas­ta voi va­li­ta osal­lis­tuu­ko ky­sei­sen oppi­ai­neen yli­op­pi­las­ko­kee­seen. Yli­op­pi­las­koe koos­tuu oppi­ai­neen pa­kol­lis­ten ja sy­ven­tä­vien kurs­sien si­säl­löis­tä. Li­säk­si osa teh­tä­vis­tä voi olla oppi­aine­ra­jat ylit­tä­viä tai niis­tä voi pai­not­tua oma­toi­mi­nen ai­hee­seen pe­reh­ty­mi­nen.

Yli­op­pi­las­tut­kin­toon kuu­luu pa­kol­li­se­na ai­nee­na äi­din­kie­li. Li­säk­si ko­ke­laan tu­lee va­li­ta kol­me pa­kol­lis­ta ai­net­ta: toi­nen ko­ti­mai­nen kie­li, yksi vie­ras kie­li, yksi re­aa­li­aine ja ma­te­ma­tiik­ka. Vä­hin­tään yh­den näis­tä tu­lee olla pit­kä oppi­mää­rän kir­joi­tus­aine (eli pit­kä ma­te­ma­tiik­ka tai pit­kä kie­li). Pa­kol­lis­ten ai­nei­den li­säk­si voi va­li­ta yli­mää­räi­siä ai­nei­ta. Ke­vääl­lä 2022 yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­set aloit­ta­vien opis­ke­li­joi­den tu­lee si­säl­lyt­tää vä­hin­tään vii­si ai­net­ta yli­op­pi­las­tut­kin­toon. Ko­ke­las saa päät­tää itse mikä vii­des aine on.

Pa­kol­li­set ai­neet on pääs­tä­vä läpi. Hy­lä­tyn ko­keen voi uu­sia kor­kein­taan kol­me ker­taa vä­lit­tö­mäs­ti ole­vil­la pe­räk­käi­sil­lä kir­joi­tus­ker­roil­la. Jos ko­et­ta ei pää­se läpi, niin koko yli­op­pi­las­tut­kin­to tu­lee suo­rit­taa uu­del­leen. Hy­lät­ty koe ei kui­ten­kaan aina estä yli­op­pi­las­tut­kin­non suo­rit­ta­mis­ta, jos ko­ke­las saa tar­peek­si kom­pen­saa­tiopis­tei­tä. Jo­kai­ses­ta pa­kol­li­ses­ta ja yli­mää­räi­ses­tä kir­joi­te­tun ai­neen arvo­sa­nas­ta saa pis­tei­tä, joil­la voi kom­pen­soi­da hy­lät­tyä arvo­sa­naa. Ohes­sa ole­vis­sa tau­lu­kois­sa nä­ky­vät arvo­sa­nat ja kom­pen­saa­ti­o­pis­teet sekä hy­lä­tyn ko­keen arvo­sa­nan kom­pen­saa­ti­oon tar­vit­ta­vat pis­teet. Äi­din­kie­len ja kir­jal­li­suu­den ko­kees­sa täy­tyy olla suo­ri­tus kum­mas­ta­kin ko­kees­ta hy­väk­syt­tyyn arvo­sa­naan. Yli­mää­räi­se­nä kir­joi­tet­tu­jen ai­nei­den hy­lä­tyt arvo­sa­nat ei­vät vai­ku­ta yli­op­pi­las­tut­kin­non suo­rit­ta­mi­seen, eikä nii­tä mer­ki­tä edes to­dis­tuk­seen. Tut­kin­non suo­rit­ta­mi­sen jäl­keen hy­lä­tyn ko­keen saa uu­sia ra­jat­to­mas­ti.

“Ke­vääl­lä 2022 yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­set aloit­ta­vien opis­ke­li­joi­den tu­lee si­säl­lyt­tää vä­hin­tään vii­si ai­net­ta yli­op­pi­las­tut­kin­toon.”

Suun­ta­vii­vo­jaOP01 Minä opis­ke­li­ja­na 15.3.2017