Ylioppilaskirjoituksissa osa lukion aineista on pakollisia ja osasta voi valita osallistuuko kyseisen oppiaineen ylioppilaskokeeseen. Ylioppilaskoe koostuu oppiaineen pakollisten ja syventävien kurssien sisällöistä. Lisäksi osa tehtävistä voi olla oppiainerajat ylittäviä tai niistä voi painottua omatoiminen aiheeseen perehtyminen.
Ylioppilastutkintoon kuuluu pakollisena aineena äidinkieli. Lisäksi kokelaan tulee valita kolme pakollista ainetta: toinen kotimainen kieli, yksi vieras kieli, yksi reaaliaine ja matematiikka. Vähintään yhden näistä tulee olla pitkä oppimäärän kirjoitusaine (eli pitkä matematiikka tai pitkä kieli). Pakollisten aineiden lisäksi voi valita ylimääräisiä aineita. Keväällä 2022 ylioppilaskirjoitukset aloittavien opiskelijoiden tulee sisällyttää vähintään viisi ainetta ylioppilastutkintoon. Kokelas saa päättää itse mikä viides aine on.
Pakolliset aineet on päästävä läpi. Hylätyn kokeen voi uusia korkeintaan kolme kertaa välittömästi olevilla peräkkäisillä kirjoituskerroilla. Jos koetta ei pääse läpi, niin koko ylioppilastutkinto tulee suorittaa uudelleen. Hylätty koe ei kuitenkaan aina estä ylioppilastutkinnon suorittamista, jos kokelas saa tarpeeksi kompensaatiopisteitä. Jokaisesta pakollisesta ja ylimääräisestä kirjoitetun aineen arvosanasta saa pisteitä, joilla voi kompensoida hylättyä arvosanaa. Ohessa olevissa taulukoissa näkyvät arvosanat ja kompensaatiopisteet sekä hylätyn kokeen arvosanan kompensaatioon tarvittavat pisteet. Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeessa täytyy olla suoritus kummastakin kokeesta hyväksyttyyn arvosanaan. Ylimääräisenä kirjoitettujen aineiden hylätyt arvosanat eivät vaikuta ylioppilastutkinnon suorittamiseen, eikä niitä merkitä edes todistukseen. Tutkinnon suorittamisen jälkeen hylätyn kokeen saa uusia rajattomasti.
SuuntaviivojaOP01 Minä opiskelijana 15.3.2017