1. Minun unelmani (lähde: Ståhlberg, Leena ja Herveli, Marjaana. Oman näköinen elämän. Näin teet hyviä valintoja. PS-kustannus. 2017, s. 21)
Kun unelmasi on jollakin tavalla, epämääräisenäkin, hahmottunut päässäsi, se kannattaa konkretisoida ja kirjoittaa ylös. Niin voit nähdä sen aina kun haluat muistuttaa itseäsi siitä, mistä unelmoitkaan ja mitä tavoittelitkaan. Tämä tehtävä antaa sinulle mahdollisuuden paljastaa kaikki unelmasi (kirjan sivulle).
1. Kirjoita omat unelmasi tähän. Kirjoita rohkeasti pieniä ja suuria, sinulle sopivia unelmia. Voit haaveilla vaikka matkasta maailman ympäri, retkestä mustikkametsään tai urasta suuren firman johtajana.
2. Muista, että ei ole vääriä tai huonoja unelmia. Mikään unelma ei ole liian iso tai pieni tälle listalle. Tämä lista sisältää vain omannäköisiä ja – kokoisia unelmia!
2. Lauseentäydennys (lähde: Ståhlberg, Leena ja Herveli, Marjaana. Oman näköinen elämän. Näin teet hyviä valintoja. PS-kustannus. 2017, s. 40)
Lauseentäydennystehtävä on helppo tapa saada sydämen ääni kuuluviin ja omiin tuntemuksiin liittyvä intuitiivinen ajattelu heräämään. Tämä tehtävä johdattelee sinut miettimään, mitä sisimmässäsi ajattelet, toivot ja tunnet. Pyri tekemään tehtävä mahdollisimman rennossa olotilassa ilman että pakotat vastauksiasi tulemaan väkisin. Saatat yllättyä kaikesta siitä, mitä syvältä sisimmästäsi kumpuaa lauseiden täytteeksi!
- Täydennä seuraavat lauseet. Pyri olemaan mahdollisimman rehellinen itsellesi. Älä kontrolloi mieleesi tulevia vastauksia vaan pyri kirjaamaan heti enemmäinen mieleesi tuleva lauseen jatke.
Minulle tuo iloa….
Olen sellainen ihminen, joka….
Haluaisin, että….
Usein pelkään…
Salaa haaveilen…
Tällä hetkellä…
Uskon…
Olen oppinut, että…
Minulle on tärkeää, että…
Minua ärsyttää…
Kaipaan…
Olen ylpeä itsestäni, kun….
Ystäväni sanovat, että…
Osaan erityisen hyvin….
Tulevaisuudessa…
- Tarkastele lauseita kaikessa rauhassa.
- Millaisia tuntemuksia täydentämäsi lauseet sinussa herättävät? Tuleeko jonkin lauseen kohdalla erityisen voimakas tunne? Onko lauseiden joukossa yllätyksiä?
3. Millaisia asioita teet mielelläsi vapaa-aikanasi? Mikä niistä tekee sinua kiinnostavia?
- Harrastuksissa oppii monia asioita. Pohdi, millaisia asioita sinun pitää osata harrastuksissasi
- 5. Arvot. Listatkaa ryhmänä arvoja johonkin pilvipalveluun (esim. https://flinga.fi/ tai https://www.wordclouds.com/), johon ohjaaja on tehnyt pohjan. Yhteisen arvojen koonnin jälkeen rajaa näistä 3-5 itselle tärkeintä arvo. Pohdi, millä elämänalueella nämä toteutuvat tai haluaisi näiden toteutuvan.
6. Vahvuudet. Listaa vahvuuksiasi. Pohdi vahvuuksia eri näkökulmien kautta: ihmissuhteet, opinnot, harrastukset, työ jne. ”145 vahvuutta” -lista löytyy verkosta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/27/tunnista-vahvuutesi (luettu 15.7.2020)
7. Mieti jokin itsellesi haastava tilanne. Kuvaa tilanne mahdollisimman tarkasti. Miten selviydyit siitä? Millaisia ominaisuuksia käytit tilanteesta selviytymiseen? Nämä ominaisuudet ovat vahvuuksiasi.
8. Jaksamiseen vaikuttavien yksittäisten tekijöiden tunnistaminen, nimeäminen ja ryhmittely (lähde: Jaxu-pienryhmä, Sari Junkkarinen)
- Työtapa: Parin kanssa ja kolmen hengen ryhmässä nimetään jaksamista syöviä tekijöitä oman kokemuksen perusteella. Kirjoitetaan yksi asia/lappu. (10 min.) Lappujen purku yhteiskeskusteluna. (15 min.)
- Tämän jälkeen viedään kaikki laput pöydälle vielä yhdessä tarkasteltaviksi. Mietitään vielä, puuttuuko jotain. (5 min.) Jokainen poimii ohjaajan antamaan ja otsikoimaan ruudukkoon itselleen relevantteja jaksamiseen liittyviä asioita (15 min.), joihin paneudutaan tarkemmin seuraavalla tapaamiskerralla. Ohjaaja kerää lopuksi paperit talteen, ja tehtävään palataan seuraavalla tapaamiskerralla.
- Tarkastele yhdessä nimettyjä jaksamisen syöppöjä ja peilaa niitä kaikessa rauhassa omaan jaksamistilanteeseesi kirjoittamalla syöppöjä alla oleviin lokeroihin.