6.4 Itsetuntemus ja elämänhallinta: Tehtäviä

1. Mi­nun unel­ma­ni (läh­de: Ståhl­berg, Lee­na ja Her­ve­li, Mar­jaa­na. Oman nä­köi­nen elä­män. Näin teet hy­viä va­lin­to­ja. PS-kus­tan­nus. 2017, s. 21)

Kun unel­ma­si on jol­la­kin ta­val­la, epä­mää­räi­se­nä­kin, hah­mot­tu­nut pääs­sä­si, se kan­nat­taa konk­re­ti­soi­da ja kir­joit­taa ylös. Niin voit näh­dä sen aina kun ha­lu­at muis­tut­taa it­se­ä­si sii­tä, mis­tä unel­moit­kaan ja mitä ta­voit­te­lit­kaan. Tämä teh­tä­vä an­taa si­nul­le mah­dol­li­suu­den pal­jas­taa kaik­ki unel­ma­si (kir­jan si­vul­le).
1. Kir­joi­ta omat unel­ma­si tä­hän. Kir­joi­ta roh­ke­as­ti pie­niä ja suu­ria, si­nul­le so­pi­via unel­mia. Voit haa­veil­la vaik­ka mat­kas­ta maa­il­man ym­pä­ri, ret­kes­tä mus­tik­ka­met­sään tai uras­ta suu­ren fir­man joh­ta­ja­na.
2. Muis­ta, että ei ole vää­riä tai huo­no­ja unel­mia. Mi­kään unel­ma ei ole lii­an iso tai pie­ni täl­le lis­tal­le. Tämä lis­ta si­säl­tää vain oman­nä­köi­siä ja – ko­koi­sia unel­mia!

2. Lau­seen­täy­den­nys (läh­de: Ståhl­berg, Lee­na ja Her­ve­li, Mar­jaa­na. Oman nä­köi­nen elä­män. Näin teet hy­viä va­lin­to­ja. PS-kus­tan­nus. 2017, s. 40)

Lau­seen­täy­den­nys­teh­tä­vä on help­po tapa saa­da sy­dä­men ääni kuu­lu­viin ja omiin tun­te­muk­siin liit­ty­vä in­tui­tii­vi­nen ajat­te­lu he­rää­mään. Tämä teh­tä­vä joh­dat­te­lee si­nut miet­ti­mään, mitä si­sim­mäs­sä­si ajat­te­let, toi­vot ja tun­net. Pyri te­ke­mään teh­tä­vä mah­dol­li­sim­man ren­nos­sa olo­ti­las­sa il­man että pa­ko­tat vas­tauk­si­a­si tu­le­maan vä­ki­sin. Saa­tat yl­lät­tyä kai­kes­ta sii­tä, mitä sy­väl­tä si­sim­mäs­tä­si kum­pu­aa lau­sei­den täyt­teek­si!

  1. Täy­den­nä seu­raa­vat lau­seet. Pyri ole­maan mah­dol­li­sim­man re­hel­li­nen it­sel­le­si. Älä kont­rol­loi mie­lee­si tu­le­via vas­tauk­sia vaan pyri kir­jaa­maan heti enem­mäi­nen mie­lee­si tu­le­va lau­seen jat­ke.

Mi­nul­le tuo iloa….

Olen sel­lai­nen ih­mi­nen, joka….

Ha­lu­ai­sin, että….

Usein pel­kään…

Sa­laa haa­vei­len…

Täl­lä het­kel­lä…

Us­kon…

Olen op­pi­nut, että…

Mi­nul­le on tär­ke­ää, että…

Mi­nua är­syt­tää…

Kai­paan…

Olen yl­peä it­ses­tä­ni, kun….

Ys­tä­vä­ni sa­no­vat, että…

Osaan eri­tyi­sen hy­vin….

Tu­le­vai­suu­des­sa…

  1. Tar­kas­te­le lau­sei­ta kai­kes­sa rau­has­sa.
  2. Mil­lai­sia tun­te­muk­sia täy­den­tä­mä­si lau­seet si­nus­sa he­rät­tä­vät? Tu­lee­ko jon­kin lau­seen koh­dal­la eri­tyi­sen voi­ma­kas tun­ne? Onko lau­sei­den jou­kos­sa yl­lä­tyk­siä?

3. Mil­lai­sia asi­oi­ta teet mie­lel­lä­si va­paa-ai­ka­na­si? Mikä niis­tä te­kee si­nua kiin­nos­ta­via?

  1. Har­ras­tuk­sis­sa op­pii mo­nia asi­oi­ta. Poh­di, mil­lai­sia asi­oi­ta si­nun pi­tää osa­ta har­ras­tuk­sis­sa­si
  1. 5. Ar­vot. Lis­tat­kaa ryh­mä­nä ar­vo­ja jo­hon­kin pil­vi­pal­ve­luun (esim. https://flin­ga.fi/ tai https://www.wordc­louds.com/), jo­hon oh­jaa­ja on teh­nyt poh­jan. Yh­tei­sen ar­vo­jen koon­nin jäl­keen ra­jaa näis­tä 3-5 it­sel­le tär­kein­tä arvo. Poh­di, mil­lä elä­män­a­lu­eel­la nämä to­teu­tu­vat tai ha­lu­ai­si näi­den to­teu­tu­van.

6. Vah­vuu­det. Lis­taa vah­vuuk­si­a­si. Poh­di vah­vuuk­sia eri näkö­kul­mien kaut­ta: ih­mis­suh­teet, opin­not, har­ras­tuk­set, työ jne. ”145 vah­vuut­ta” -lis­ta löy­tyy ver­kos­ta: https://yle.fi/aihe/ar­tik­ke­li/2015/01/27/tun­nis­ta-vah­vuu­te­si (lu­et­tu 15.7.2020)

7. Mie­ti jo­kin it­sel­le­si haas­ta­va ti­lan­ne. Ku­vaa ti­lan­ne mah­dol­li­sim­man tar­kas­ti. Mi­ten sel­viy­dyit sii­tä? Mil­lai­sia omi­nai­suuk­sia käy­tit ti­lan­tees­ta sel­viy­ty­mi­seen? Nämä omi­nai­suu­det ovat vah­vuuk­si­a­si.

8. Jak­sa­mi­seen vai­kut­ta­vien yk­sit­täis­ten te­ki­jöi­den tun­nis­ta­mi­nen, ni­me­ä­mi­nen ja ryh­mit­te­ly (läh­de: Jaxu-pien­ryh­mä, Sari Junk­ka­ri­nen)

Teh­tä­vän 8. ruu­duk­ko­mal­li.

Suun­ta­vii­vo­jaOP01 Minä opis­ke­li­ja­na 15.3.2017