4.4 Lukio-opinnot: Tehtäviä

  1. Mik­si va­lit­sit lu­ki­on? Oli­ko si­nul­la mui­ta vaih­to­eh­to­ja?

2. Sel­vi­tä lu­ki­on alus­sa vä­hin­tään oma ryh­män­oh­jaa­ja­si ja mil­loin ryh­män­oh­jaus­tuo­kio on. Sel­vi­tä myös oma opin­to-oh­jaa­ja­si. Sel­vi­tä li­säk­si, mi­ten ja mil­loin hei­hin saa yh­tey­den.

3. Mon­ta­ko bi­o­lo­gi­an pa­kol­lis­ta kurs­sia on lu­ki­os­sa? Kuin­ka mo­nen kurs­sin pe­rus­teel­la bi­o­lo­gi­an yli­op­pi­las­teh­tä­vät laa­di­taan? Tut­ki onko lu­ki­os­sa­si (tai kun­ta­si muis­sa lu­ki­ois­sa) mah­dol­lis­ta va­li­ta näi­den li­säk­si mui­ta bi­o­lo­gi­an kurs­se­ja.

4. Poh­din­taa lu­ki­on oppi­ai­neis­ta. Mit­kä ai­neet si­nua kiin­nos­ta­vat? Mit­kä ai­neet si­nua ei­vät kiin­nos­ta? Mit­kä ai­neet ovat si­nul­le help­po­ja? Mit­kä ai­neet ovat si­nul­le haas­ta­via? Pe­rus­te­lu va­lin­ta­si. Lu­ki­os­sa al­kaa uu­sia oppi­ai­nei­ta (fi­lo­so­fia ja psy­ko­lo­gia). Li­säk­si useis­sa ai­neis­sa opis­kel­ta­vat si­säl­löt ovat eri­lai­sia kuin pe­rus­kou­lus­sa. Kan­nat­taa an­taa it­sel­le mah­dol­li­suus tu­tus­tua uu­siin asi­oi­hin ja löy­tää mah­dol­li­ses­ti uu­sia kiin­nos­tuk­sen koh­tei­ta. En­sim­mäi­se­nä vuo­te­na opin­not koos­tu­vat pää­a­si­as­sa pa­kol­lis­ta kurs­seis­ta, jo­ten sil­loin on hy­vää ai­kaa poh­tia mitä ai­nei­ta va­lit­see tu­le­vi­na vuo­si­na enem­män.

5. Laa­di oma opin­to­suun­ni­tel­ma. Muis­ta, että voit teh­dä myö­hem­min suun­ni­tel­maan myös kes­ken luku­vuot­ta muu­tok­sia, vaik­ka toi­se­na vuon­na opin­nois­sa on jo va­lin­nai­sia kurs­se­ja ja al­kaa hah­mot­tua, mitä ai­nei­ta yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa kir­joi­tat. Yli­op­pi­las­tut­kin­to – lu­vus­sa käy­dään läpi yli­op­pi­las­tut­kin­to­ai­nei­den pa­kol­li­suut­ta ja va­paa­eh­toi­suut­ta.

Suun­ta­vii­vo­jaOP01 Minä opis­ke­li­ja­na 15.3.2017