4.3 Kurssit

Lu­ki­on oppi­mää­rään si­säl­tyy vä­hin­tään 75 kurs­sia. Lu­ki­o­kurs­sit suo­ri­tet­tua opis­ke­li­ja saa lu­ki­on päät­tö­to­dis­tuk­sen.

Lu­ki­o­kurs­sit ja­kau­tu­vat pa­kol­li­siin, sy­ven­tä­viin ja so­vel­ta­viin kurs­sei­hin. Lu­ki­on oppi­mää­rään si­säl­tyy vä­hin­tään 75 kurs­sia. Näis­tä 47 – 51 (ly­hyt/pit­kä ma­te­ma­tiik­ka) kurs­sia on pa­kol­li­sia kurs­se­ja ja lo­put opis­ke­li­ja va­lit­see oman opis­ke­lu­suun­ni­tel­man­sa mu­kai­ses­ti. Val­ta­kun­nal­li­sia sy­ven­tä­viä kurs­se­ja opis­ke­li­jan tu­lee opis­kel­la vä­hin­tään 10.

Lu­ki­on oppi­mää­rän suo­rit­ta­mi­seen kurs­seis­ta osa saa jää­dä hy­lä­tyk­si. Jos oppi­ai­nees­sa on pa­kol­li­sia ja val­ta­kun­nal­li­ses­ti sy­ven­tä­viä kurs­se­ja 1 – 2 kurs­sia, niin hy­lät­ty­jä ei saa olla, jos kurs­se­ja on 3-5 niin saa olla 1 hy­lät­ty, 6-8 kurs­sia si­säl­tä­vis­sä oppi­ai­neis­sa saa olla 2 hy­lät­tyä ja yli yh­dek­sän kurs­sia si­säl­tä­vis­sä oppi­ai­neis­sa saa olla 3 hy­lät­tyä suo­ri­tus­ta.

Yli­op­pi­las­kir­joi­tus­ten teh­tä­vät laa­di­taan ky­sei­sen oppi­ai­neen pa­kol­lis­ten ja sy­ven­tä­vien kurs­sien poh­jal­ta. Nämä kurs­sit ovat val­ta­kun­nal­li­ses­ti sama­si­säl­töi­siä poh­jau­tu­en lu­ki­on ope­tus­suun­ni­tel­maan. Kun­ta- ja kou­lu­ta­sol­la oppi­ai­neis­sa voi olla omia sy­ven­tä­viä ja so­vel­ta­via kurs­se­ja. Ohei­ses­sa tau­lu­kos­sa on oppi­ai­neit­tain lu­ki­o­kurs­sien osal­ta pa­kol­li­set ja sy­ven­tä­vät kurs­sit.

Pa­kol­lis­ten kurs­sien li­säk­si opis­ke­li­ja suun­nit­te­lee itse mitä kurs­se­ja hän suo­rit­taa. Omaan opis­ke­lu­suun­ni­tel­maan vai­kut­ta­vat esi­mer­kik­si mit­kä ai­neet hän­tä kiin­nos­ta­vat ja min­kä ai­nei­den yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin opis­ke­li­ja ai­koo osal­lis­tua. Kurs­se­ja voi va­li­ta lu­ki­oi­den kurs­si­va­li­koi­mas­ta, mut­ta opin­toi­hin voi si­säl­lyt­tää myös yh­teis­työ­kurs­se­ja eri oppi­lai­tok­sis­ta.

Luku­jär­jes­tyk­sen mu­kai­sen lähi­o­pe­tuk­sen li­säk­si osan kurs­seis­ta voi suo­rit­taa it­se­näi­ses­ti. Täs­sä käy­tän­nön jär­jes­te­lyt vaih­te­le­vat lu­ki­oit­tain, mut­ta täl­lä mah­dol­lis­tuu sel­lais­ten kurs­sien opis­ke­lu, joi­ta ei saa so­vi­tet­tua luku­jär­jes­tyk­sen mu­kai­ses­ti opis­kel­ta­vak­si.

“Lu­ki­on oppi­mää­rään si­säl­tyy vä­hin­tään 75 kurs­sia.”

Suun­ta­vii­vo­jaOP01 Minä opis­ke­li­ja­na 15.3.2017