Eläkkeelle siirtyminen

Se on siinä!

Vuo­den 2005 alus­ta lu­kien ylei­nen van­huus­e­lä­ke­ikä on oman va­lin­nan mu­kaan 63 – 68 vuot­ta. Täs­tä on ope­tus­a­loil­la lu­kui­sia yk­si­löl­li­siä poik­keuk­sia. Van­huus­e­lä­ke edel­lyt­tää ha­ke­muk­sen te­ke­mis­tä elä­ke­lai­tok­sel­le. Jul­ki­sen sek­to­rin eläk­kei­tä sekä val­ti­on että kun­nan osal­ta hoi­taa Keva, jol­le ha­ke­mus lä­he­te­tään. Li­säk­si eläk­keen al­ka­mi­nen edel­lyt­tää irti­sa­nou­tu­mis­ta työs­tä.

Kun olet teh­nyt pää­tök­sen eläk­keel­le siir­ty­mi­ses­tä, il­moi­ta sii­tä mah­dol­li­sim­man pian kir­jal­li­ses­ti irti­sa­nou­tu­mal­la vi­ras­ta. Näin hel­po­tat seu­raa­ja­si rek­ry­toin­nin käyn­nis­tä­mis­tä.

Aina en­nen eläk­keel­le jää­mis­pää­tök­sen te­ke­mis­tä on syy­tä olla yh­tey­des­sä omaan elä­ke­lai­tok­seen ja var­mis­taa, että eläk­keel­le jää­mi­nen va­li­tus­sa iäs­sä on mah­dol­lis­ta ja että koko työ­his­to­ria on re­kis­te­ris­sä.

Eläkeikä

Ope­tus­a­lal­la elä­ke­ikä voi olla hen­ki­lö­koh­tai­nen tai am­ma­til­li­nen, am­mat­tiin si­dot­tu. Näis­sä sekä elä­ke­ikä että -ker­ty­mä saat­ta­vat poi­ke­ta toi­sis­taan huo­mat­ta­vas­ti­kin. Lisä­tie­toa eläk­keis­tä saat mm. OAJ:n ja KEVA:n verk­ko­sivuilta.

OPET­TA­JAN JA REH­TO­RIN TIE­TO­PA­KET­TI2021 - 202214.8.2019