Lukio ja aikuislukio

Lukiokoulutuksen erityispiirteet

Lukiossa
Lukioresurssitunnit

OSIO B lii­te 2 7 § Lu­ki­o­re­surs­si­tun­nit (Voi­maan 1.8.2016)

Lu­ki­o­re­surs­si­tun­tien mää­rä on lu­ki­o­ta koh­den 14 viik­ko­tun­tia, jo­hon li­sä­tään 0,17 viik­ko­tun­tia opis­ke­li­jaa koh­den.

Lu­ki­o­re­surs­sia käy­te­tään reh­to­rin ja opet­ta­ja­kun­nan lu­ki­on ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­sen kan­nal­ta tär­keik­si pi­det­tyi­hin työ­suun­ni­tel­mas­sa opet­ta­jal­le osoi­tet­tui­hin töi­hin ja teh­tä­viin. Täl­lai­sia teh­tä­viä ovat esi­mer­kik­si yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin kuu­lu­vien ko­kei­den val­mis­ta­va tar­kis­ta­mi­nen ja lu­ki­on päät­tö­tut­kin­toon kuu­lu­vat suul­li­set kuu­lus­te­lut.

Vaih­to­eh­toi­ses­ti voi­daan päät­tää pie­nem­män re­surs­sin käyt­tä­mi­ses­tä, jol­loin ky­sei­siin luo­kan ulko­puo­li­siin teh­tä­viin käyt­tä­mä­tön viik­ko­tun­ti­mää­rä on käy­tet­tä­vä ope­tus­työ­hön. Asi­as­ta pää­te­tään luku­vuo­dek­si ker­ral­laan.

So­vel­ta­mis­ohje

Lu­ki­o­re­surs­sis­ta on käy­tet­tä­vä suu­rin osa luo­kan ulko­puo­li­siin teh­tä­viin. Jos pää­te­tään re­surs­sin käyt­tä­mi­ses­tä ope­tus­työ­hön, tu­lee sii­tä so­pia opet­ta­ja­kun­nan kans­sa. Jos re­surs­sin käyt­tä­mi­ses­tä ei saa­vu­te­ta yksi­mie­li­syyt­tä, tu­lee asi­as­ta käy­dä pää­so­pi­muk­sen IV lu­vun 14 §:n 2 mom. mu­kai­set neu­vot­te­lut.

Yhteissuunnitteluaika lukiossa

YS-ai­kaa käy­e­tään esi­mer­kik­si

YS-ai­kaa ei ole:

Opiskelijan kuulustelu ja ylioppilaskokeen valmistava tarkistus ja arvostelu

Lu­ki­on oman opis­ke­li­jan yli­op­pi­las­tut­kin­toon kuu­lu­van ko­keen val­mis­ta­vas­ta tar­kis­ta­mi­ses­ta ja ar­vos­te­lus­ta mak­se­taan lu­ki­o­re­surs­si­tun­ti­kiin­ti­ös­tä opet­ta­jan oman yli­tun­ti­palk­ki­o­pe­rus­teen mu­kai­nen kor­vaus. Mak­set­ta­va tun­ti­mää­rä pää­te­tään lu­ki­o­koh­tai­ses­ti. (Kat­so edel­lä lu­ki­o­re­surs­si­tun­nit).

Lu­ki­on oman opis­ke­li­jan kuu­lus­te­lus­ta ja yli­op­pi­las­ko­keen val­mis­ta­vas­ta tar­kis­tuk­ses­ta ja ar­vos­te­lus­ta mak­se­taan yk­si­tyis­op­pi­laan kuu­lus­te­lu­mak­sun suu­rui­nen kor­vaus, jos opis­ke­li­jaa kuu­lus­tel­laan ai­nees­sa, jota täs­sä lu­ki­os­sa ei ope­te­ta. Sa­moin kor­va­taan ns. van­ho­jen uu­si­joi­den ja ko­rot­ta­jien yli­op­pi­las­ko­keen val­mis­ta­vas­ta tar­kis­tuk­ses­ta ja ar­vos­te­lus­ta.

Yli­op­pi­las­tut­kin­non val­von­ta kuu­luu lu­ki­on opet­ta­jan vir­ka­teh­tä­viin, eikä sii­tä mak­se­ta eril­lis­tä kor­vaus­ta.

Aikuislukion virkaehtosopimus on erilainen kuin päivälukion:
Päättöviikko

Päät­tö­vii­kol­la opet­ta­jal­la on käy­tös­sään ko. joh­to­nu­me­ron tun­nit, vä­hin­tään 3x 75 min. ja ne kuu­lu­vat opet­ta­jan kurs­siin ja ope­tus­vel­vol­li­suu­teen. Opet­ta­ja käyt­tää ajan kurs­si­suun­ni­tel­man­sa mu­kai­ses­ti joko ope­tuk­seen, ko­kei­siin, ar­vi­oin­tiin, tu­tus­tu­mis­käyn­tiin tai muu­hun op­pi­mis­ta edis­tä­vään työs­ken­te­lyyn. Opet­ta­jaa kan­nus­te­taan käyt­tä­mään moni­puo­li­sia ta­po­ja ar­vi­oi­da opis­ke­li­jan suo­riu­tu­mis­ta.

Etäopetus

Kuo­pi­on pai­kal­li­nen so­pi­mus vir­tu­aa­li­o­pe­tuk­ses­ta

Opetusvelvollisuuteen luettavissa olevat erityistehtävät

Jos opet­ta­jan­vi­ran hal­ti­jan ope­tus­vel­vol­li­suus ei täy­ty luok­ka­o­pe­tus­tun­neis­ta, voi­daan sii­hen lu­kea ker­roin­tun­te­ja ja lu­ki­o­re­surs­si­tun­te­ja. Mui­ta ope­tus­vel­vol­li­suu­teen lu­et­ta­vis­sa ole­via teh­tä­viä ovat de­monst­raa­ti­oi­den val­mis­te­lu­tun­nit, kier­tä­vän opet­ta­jan työ­aika ja op­pi­laan oh­jaus. Ope­tus­vel­vol­li­suu­den yli­me­ne­vil­tä tun­neil­ta mak­se­taan opet­ta­jan oman yli­tun­ti­palk­ki­o­pe­rus­teen mu­kai­nen kor­vaus.

Muita erityistehtäviä ja palkkioita

SEU­RAA­VIA ERI­TYIS­TEH­TÄ­VIEN PALK­KI­OI­TA ei lu­e­ta ope­tus­vel­vol­li­suu­teen:

OPET­TA­JAN JA REH­TO­RIN TIE­TO­PA­KET­TI2021 - 202214.8.2019