Lääkärissä ja tutkimuksissa käynti

Huolehdi omasta terveydestäsi

Lää­kä­ris­sä tai tut­ki­muk­sis­sa käyn­ti on pal­kal­lis­ta vain, jos hen­ki­lö on työn­an­ta­jan mää­rää­mäs­sä ter­vey­den­hoi­dol­li­ses­sa tut­ki­muk­ses­sa, jat­ko­tut­ki­muk­ses­sa tai tar­kas­tuk­ses­sa tai vi­ran­hoi­don edel­lyt­tä­mäs­sä laki­mää­räi­ses­sä tar­kas­tuk­ses­sa. Sa­moin jos hen­ki­lö on jou­tu­nut to­del­li­sen tar­peen niin vaa­ties­sa lää­kä­rin mää­rää­mään tut­ki­muk­seen tai syn­ny­tys­tä edel­tä­viin lää­ke­tie­teel­li­siin tut­ki­muk­siin tai lää­kä­rin­tar­kas­tuk­seen, joka on vält­tä­mä­tön sai­raus­va­kuu­tus­lain mu­kai­sen äi­tiys­ra­han saa­mi­sek­si. Tut­ki­muk­seen on ol­ta­va to­del­li­nen tar­ve, ja sitä ei voi­da teh­dä työ­ajan ulko­puo­lel­la tai on kyse äkil­li­ses­tä tut­ki­mus­tar­pees­ta.

Tämä ei kos­ke oma-aloit­teis­ta lää­kä­ris­sä ja hoi­dos­sa käyn­tiä eikä use­am­man päi­vän kes­tä­viä tut­ki­muk­sia eikä tut­ki­muk­sia, jot­ka on teh­ty vi­ran­hal­ti­jan oma-aloit­tei­sen lää­kä­ris­sä­käyn­nin yh­tey­des­sä.

Kuo­pi­on ohje 1.1.206 Lää­kä­rin mää­rää­mät ter­vey­den­hoi­dol­li­set tut­ki­muk­set ja tar­kas­tuk­set (KVTES luku III, 4§, 5 koh­ta)

Mi­kä­li työn­te­ki­jä jou­tuu to­del­li­sen tar­peen vaa­ties­sa me­ne­mään lää­kä­rin lä­het­teel­lä mää­rää­miin tut­ki­muk­siin ku­ten eri­kois­lää­kä­rin, la­bo­ra­to­rio- tai rönt­gen­tut­ki­muk­siin, on työ­an­ta­jan jär­jes­tet­tä­vä tätä var­ten pal­kal­li­nen va­pau­tus työs­tä. Täl­lä tar­koi­te­taan myös syn­ny­tys­tä edel­tä­viä lää­ke­tie­teel­li­siä tut­ki­muk­sia, mi­kä­li tut­ki­mus on suo­ri­tet­ta­va työ­päi­vän ai­ka­na.

Nämä tut­ki­muk­set ei­vät ole työ­ai­kaa, mut­ta jos tut­ki­mus mat­ka-ai­koi­neen ajoit­tuu var­si­nai­seen työ­ai­kaan, ei työ­ai­kaa täs­tä syys­tä pi­den­ne­tä.

Työ­ai­kaa ei tee­te­tä ta­kai­sin au­to­maat­ti­ses­ti sen vuok­si, että hen­ki­lö on käy­nyt lää­kä­rin mää­rää­mis­sä tut­ki­muk­sis­sa. Va­jaak­si jää­nyt sään­nöl­li­nen työ­aika voi tul­la tee­te­tyk­si täy­teen työ­aika­jak­son ai­ka­na, kos­ka va­pau­tuk­sen ajal­ta ei vä­hen­ne­tä palk­kaa.

Eli tut­ki­muk­sis­sa käyn­ti ei ole syy teet­tää va­jaak­si jää­nyt­tä ai­kaa ta­kai­sin.

Työ­aika­jak­son pi­tuus on ku­lu­va ka­len­te­ri­viik­ko (ma-su) tai työ­vuo­ro­suun­nit­te­lus­sa nou­da­tet­ta­va ta­soit­tu­mis­jak­so.

OPET­TA­JAN JA REH­TO­RIN TIE­TO­PA­KET­TI2021 - 202214.8.2019