Opintovapaa ja vuorotteluvapaa

Kehittymistä varten

Opintovapaa

Opet­ta­jal­la on oi­keus opin­to­va­paa­seen, kun pää­toi­mi­nen pal­ve­lus­suh­de on kes­tä­nyt vä­hin­tään vuo­den. Opin­to­va­paa­ta voi saa­da enin­tään kak­si vuot­ta vii­den vuo­den ai­ka­na. Jos pal­ve­lus­suh­de on kes­tä­nyt alle vuo­den, mut­ta vä­hin­tään 3 kk, on oi­keus enin­tään vii­den päi­vän va­paa­seen

Opin­to­va­paa on pal­ka­ton­ta ell­ei sii­tä ole työ­an­ta­jan kans­sa erik­seen so­vit­tu.

Lue li­sää tem.fi/opin­to­va­paa

Ai­kuis­kou­lu­tus­tu­el­la ja am­mat­ti­tut­kin­to­sti­pen­dil­lä tu­e­taan ai­kuis­ten am­ma­til­lis­ta ke­hit­ty­mis­tä ja osaa­mi­sen uu­dis­ta­mis­ta. Ai­kuis­kou­lu­tus­tu­kea voi­vat saa­da työ­e­lä­mäs­sä ole­vat pal­kan­saa­jat ja yrit­tä­jät, joil­la on yh­teen­sä vä­hin­tään kah­dek­san vuot­ta työ­his­to­ri­aa. Ai­kuis­kou­lu­tus­tuki edel­lyt­tää aina pää­toi­mis­ta opis­ke­lua.

Am­mat­ti­tut­kin­to­sti­pen­di myön­ne­tään am­ma­til­li­sen tut­kin­non suo­rit­ta­vil­le, joil­la on vä­hin­tään vii­si vuot­ta työ­his­to­ri­aa tut­kin­non suo­rit­ta­mi­seen men­nes­sä. Ai­kuis­kou­lu­tus­tuen ja am­mat­ti­tut­kin­to­sti­pen­din myön­tä­mi­nen pe­rus­tuu la­kiin ai­kuis­kou­lu­tus­e­tuuk­sis­ta.

Vuorotteluvapaa

Vuo­rot­te­lu­va­paan saa­mi­sek­si työ­his­to­ri­a­vaa­ti­mus on 20 vuot­ta. Vuo­rot­te­lu­va­paa kes­tää vä­hin­tään 100 päi­vää ja enin­tään 180 ka­len­te­ri­päi­vää. Kor­vaus­taso on 70 pro­sent­tia työt­tö­myys­päi­vä­ra­has­ta.

Vuo­rot­te­lu­va­paa on har­kin­nan­va­rai­nen vir­ka­va­paa, jo­ten sen saa­mi­sen eh­dois­ta kan­nat­taa ky­syä omal­ta luot­ta­mus­mie­hil­tä tai esi­mie­hel­tä.

Vuo­rot­te­lu­va­paan ha­ke­mi­nen: Jos ha­ki­ja on syys­luku­kau­den vuo­rot­te­lu­va­paal­la, va­paa on ha­et­ta­va luku­vuo­den suun­nit­te­lu­päi­väs­tä ja päät­ty­mis­päi­vä on 31.12. Jos ha­ki­ja on ke­vät­luku­kau­den vuo­rot­te­lu­va­paal­la, va­paan al­ka­mis­päi­vä on 1.1. ja päät­ty­mis­päi­vä 15.6.

Vuo­rot­te­lu­va­paan eh­dois­ta, saa­mi­sen edel­ly­tyk­sis­tä, jak­sot­ta­mi­ses­ta ja muis­ta yk­si­tyis­koh­dis­ta löy­tyy tie­toa mm. OAJ:n Jä­sen­sivuilta, Opet­ta­jien työt­tö­myys­kas­san koti­sivuilta tai työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ön koti­sivuilta.

OPET­TA­JAN JA REH­TO­RIN TIE­TO­PA­KET­TI2021 - 202214.8.2019