Lomat ja korvaukset

Lomaraha määritellään varsinaisesta palkasta

Suu­ri osa opet­ta­jis­ta on ope­tus­vel­vol­li­suus­työ­a­jas­sa tai vuo­si­työ­a­jas­sa, jol­loin he ei­vät kuu­lu vuo­si­loma­mää­räys­ten tai vuo­si­loma­lain pii­riin. Reh­to­ri­vi­ran­hal­ti­joi­hin so­vel­le­taan vuo­si­loma­la­kia.

Ope­tus­vel­vol­li­suus­työ­aika­jär­jes­tel­mään ei kuu­lu vuo­si­loma­oi­keut­ta. Sii­nä opet­ta­jan työ ryt­mit­tyy ope­tus­työ­ai­kaan ja ope­tus­työ­ajan kes­key­tyk­siin eli kou­lun loma-ai­koi­hin. Sen si­jaan opet­ta­jil­la on ns. las­ken­nal­li­nen vuo­si­loma, joka vai­kut­taa muun mu­as­sa sai­raus­va­kuu­tus­lain mu­kais­ten päi­vä­ra­ho­jen mak­sa­mi­seen las­ken­nal­li­sen vuo­si­lo­man ajal­ta työn­an­ta­jan si­jas­ta suo­raan opet­ta­jal­le it­sel­leen.

Sai­raus­päi­vä­raha, äi­tiys­raha, van­hem­pain­raha, mää­rä­ai­kai­nen kun­tou­tus­tuki ja kun­tou­tus­raha mak­se­taan las­ken­nal­li­sen vuo­si­lo­man ajan opet­ta­jal­le riip­pu­mat­ta sii­tä, onko hän ha­ke­nut vir­ka­va­paa­ta vai ei.

Lomaraha

Loma­raha mak­se­taan hei­nä­kuun pal­kan­mak­sun yh­tey­des­sä, ell­ei pai­kal­li­ses­ti toi­sin so­vi­ta. Loma­raha mak­se­taan myös pal­ve­lus­suh­teen päät­ty­es­sä. Sivu­toi­mi­sil­le tun­ti­o­pet­ta­jil­le ei mak­se­ta loma­ra­haa.

Loma­ra­han suu­ruus las­ke­taan hei­nä­kuun var­si­nai­ses­ta pal­kas­ta. Opet­ta­jal­la ei ole oi­keut­ta so­pia loma­ra­han vaih­ta­mi­ses­ta va­paak­si.

Loma­raha mää­ri­tel­lään var­si­nai­ses­ta pal­kas­ta. var­si­nai­seen palk­kaan kuu­luu:

Määräaikaisen opettajan lomakorvaus

Loma­päi­vä­kor­vauk­seen on oi­keus koko luku­vuo­den työ­ajan pal­ve­luk­ses­sa ol­lut mää­rä­ai­kai­nen pää­toi­mi­nen opet­ta­ja, jol­la ei ole oi­keut­ta vuo­si­lo­maan.

Pal­ve­lus­suh­teen päät­ty­es­sä mak­se­taan loma­päi­vä­kor­vauk­se­na kah­den päi­vän var­si­nai­nen palk­ka jo­kais­ta pal­ve­lus­suh­tee­seen si­säl­ty­vää lo­man­mää­räy­ty­mis­kuu­kaut­ta koh­den. Loma­päi­vä­kor­vaus­ta vä­hen­tä­vät pal­ve­lus­suh­tee­seen si­säl­ty­vät kesä­kes­key­tys­päi­vät.

Luku­vuo­den työ­ai­kaa ly­hem­mis­sä pal­ve­lus­suh­teis­sa kesä­kes­key­tys­päi­vien li­säk­si myös syys-, jou­lu-, ur­hei­lu- ja pää­si­äis­lo­man arki­päi­vät vä­hen­tä­vät loma­päi­vä­kor­vaus­ta. Arki­päi­viä ovat muut päi­vät pait­si ka­len­te­rin ”pu­nai­set päi­vät”, jou­lu­aat­to, ju­han­nus­aat­to ja pää­si­äis­lau­an­tai.

Loma­päi­vä­kor­vaus ei kos­ke sivu­toi­mi­sia tun­ti­o­pet­ta­jia.

Määräaikaisuuden kesto

Koko luku­vuo­den ajak­si 1.8. – 31.7. voi­daan ot­taa vain muo­dol­li­ses­ti kel­poi­nen opet­ta­ja. Kel­poi­suus­a­se­tuk­sen 23 §:ssä to­de­taan, että ope­tus­ta voi­daan väli­ai­kai­ses­ti enin­tään vuo­den ajak­si mää­rä­tä an­ta­maan hen­ki­lö, jol­la on riit­tä­vä kou­lu­tus ja teh­tä­vän edel­lyt­tä­mä tai­to, jos kel­poi­suus­a­se­tuk­sen täyt­tä­viä hen­ki­löi­tä ei ole saa­ta­vil­la tai jos sii­hen on muu eri­tyi­nen syy.

Jos muo­dol­li­ses­ti kel­poi­sen opet­ta­jan pal­ve­lus­suh­de al­kaa kes­ken syys­luku­kau­den ja kes­tää ke­vät­luku­kau­den lop­puun saak­ka, työ­so­pi­muk­set teh­dään seu­raa­vas­ti:

Pal­ve­lus­suh­ten al­ka­mi­nen -> pal­ve­lus­suh­teen päät­ty­mi­nen

Hen­ki­lö, jol­la ei ole kel­poi­suut­ta, voi­daan ot­taa kor­kein­taan kou­lun työ­a­jak­si.

OPET­TA­JAN JA REH­TO­RIN TIE­TO­PA­KET­TI2021 - 202214.8.2019