Sijaisjärjestelyt

Työnantajan velvollisuus on perehdyttää sijainen

Kou­lun reh­to­rin vas­tuul­la on huo­leh­tia si­jais­jär­jes­te­lyis­tä niin, että kou­lu­tus­lain­sää­dän­nös­sä sää­de­tyt op­pi­lai­den ja opis­ke­li­joi­den oi­keu­det sekä mui­den opet­ta­jien työs­sä jak­sa­mi­nen voi­daan tur­va­ta. Op­pi­laan ja opis­ke­li­jan tu­lee saa­da ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kais­ta ope­tus­ta ope­tus­suun­ni­tel­man pe­rus­tei­den ja ky­seis­tä oppi­lai­tos­ta kos­ke­van lain­sää­dän­nön pe­rus­teel­la. Sa­moin op­pi­laal­la ja opis­ke­li­jal­la on oi­keus tur­val­li­seen op­pi­mis­ym­pä­ris­töön.

Vir­ka­va­paan si­jai­suus­jär­jes­te­lyt kuu­lu­vat työn­an­ta­jan teh­tä­viin. Yleen­sä tämä teh­tä­vä kuu­luu lähi­esi­mie­hel­le. Reh­to­ril­la on aina lo­pul­li­nen vas­tuu ja har­kin­ta­val­ta si­jais­ten palk­kaa­mi­ses­sa.

Kuopion sijaisohje 1.4.2019 alkaen

Ly­hyt­ai­kai­set ja äkil­li­set si­jai­suus­ti­lan­teet

Äkil­li­set si­jai­suus­ti­lan­teet hoi­de­taan ti­lan­teen mu­kaan

Sijaisjärjestelyt opettajan virkavapaan vuoksi

Jos si­jais­ta ei esi­mer­kik­si opet­ta­jan äkil­li­sen sai­ras­tu­mi­sen ta­kia heti löy­dy, voi­daan kou­lun muu opet­ta­ja mää­rä­tä huo­leh­ti­maan pois­sa­o­le­van opet­ta­jan luo­kas­ta oman oppi­tun­tin­sa tai muun pal­kal­li­sen teh­tä­vän kans­sa sa­man­ai­kai­ses­ti (ovo-mää­räys). Mää­räys edel­lyt­tää opet­ta­jan ja esi­mie­hen so­pi­mis­ta teh­tä­väs­tä. Eri­tyi­ses­ti on huo­mat­ta­va, että täl­lai­sen oman vi­ran ohes­sa mää­räyk­sen voi an­taa vain sil­loin, jos kah­den luo­kan yhtä­ai­kai­nen hoi­ta­mi­nen on työ­suo­je­lu­mää­räyk­set ja op­pi­laan tur­val­li­suus huo­mi­oon ot­ta­en mah­dol­lis­ta.

Lu­ki­os­sa oppi­tun­ti voi­daan jär­jes­tää myös toi­sin esim. etä­teh­tä­viä an­ta­mal­la. Pe­rus­kou­lun op­pi­lai­ta ei voi jät­tää kes­ken kou­lu­päi­vän val­vo­mat­ta.

Opet­ta­ja voi­daan mää­rä­tä hyp­py­tun­nil­laan si­jais­ta­maan tois­ta opet­ta­jaa. Mää­räys edel­lyt­tää asi­as­ta so­pi­mis­ta.

Työn­an­ta­jan vel­vol­li­suus on pe­reh­dyt­tää si­jai­nen kou­lun käy­tän­tei­siin ja tur­val­li­suus­oh­jei­siin.

Sijaisen palkka

Vi­ran­si­jai­sen pal­ve­lus­suh­teen kes­tä­es­sä enin­tään vii­si kou­lun työ­päi­vää mak­se­taan si­jai­sel­le tun­ti­palk­kio tun­ti­o­pet­ta­jia kos­ke­vien palk­ki­o­pe­rus­tei­den mu­kaan. Jos si­jai­suus kes­tää yli vii­si kou­lun työ­päi­vää, mak­se­taan palk­ka en­sim­mäi­ses­tä si­jai­suus­päi­väs­tä al­ka­en päi­vä­palk­ka­na.

OPET­TA­JAN JA REH­TO­RIN TIE­TO­PA­KET­TI2021 - 202214.8.2019