Koulun rehtorin vastuulla on huolehtia sijaisjärjestelyistä niin, että koulutuslainsäädännössä säädetyt oppilaiden ja opiskelijoiden oikeudet sekä muiden opettajien työssä jaksaminen voidaan turvata. Oppilaan ja opiskelijan tulee saada opetussuunnitelman mukaista opetusta opetussuunnitelman perusteiden ja kyseistä oppilaitosta koskevan lainsäädännön perusteella. Samoin oppilaalla ja opiskelijalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön.
Virkavapaan sijaisuusjärjestelyt kuuluvat työnantajan tehtäviin. Yleensä tämä tehtävä kuuluu lähiesimiehelle. Rehtorilla on aina lopullinen vastuu ja harkintavalta sijaisten palkkaamisessa.
Kuopion sijaisohje 1.4.2019 alkaen
Lyhytaikaiset ja äkilliset sijaisuustilanteet
- Äkillisissä sijaisuustilanteissa sovelletaan kaupungin ohjetta (Täyttölupamenettely ja sisäisen liikkuvuuden periaatteet: 2.2 Sijaisjärjestelyt) siten, että otetaan huomioon perusopetus- ja lukiolaissa määritelty oppilaan oikeus turvalliseen oppimisympäristöön opetussuunnitelman toteuttamiseen liittyvät käytännön asiat. Harkintavalta ja vastuu sijaisten palkkaamisessa on koulun toiminnasta vastaavalla rehtorilla.
Äkilliset sijaisuustilanteet hoidetaan tilanteen mukaan
- antamalla sijaismääräys koulun vapaana olevalle opettajalle
- ottamalla ulkopuolinen sijainen
- antamalla koulun opettajalle ovo-määräys
- Koulunkäynninohjaaja voidaan ottaa opettajan sijaiseksi ainoastaan keskeyttämällä ohjaajan työ ja ottamalla hänet erillisellä päätöksellä opettajan sijaiseksi. Perusteltu syy voi olla esim. se, että ohjaaja tuntee opetusryhmän toimintatavat ja oppilaat.
Sijaisjärjestelyt opettajan virkavapaan vuoksi
Jos sijaista ei esimerkiksi opettajan äkillisen sairastumisen takia heti löydy, voidaan koulun muu opettaja määrätä huolehtimaan poissaolevan opettajan luokasta oman oppituntinsa tai muun palkallisen tehtävän kanssa samanaikaisesti (ovo-määräys). Määräys edellyttää opettajan ja esimiehen sopimista tehtävästä. Erityisesti on huomattava, että tällaisen oman viran ohessa määräyksen voi antaa vain silloin, jos kahden luokan yhtäaikainen hoitaminen on työsuojelumääräykset ja oppilaan turvallisuus huomioon ottaen mahdollista.
Lukiossa oppitunti voidaan järjestää myös toisin esim. etätehtäviä antamalla. Peruskoulun oppilaita ei voi jättää kesken koulupäivän valvomatta.
Opettaja voidaan määrätä hyppytunnillaan sijaistamaan toista opettajaa. Määräys edellyttää asiasta sopimista.
Työnantajan velvollisuus on perehdyttää sijainen koulun käytänteisiin ja turvallisuusohjeisiin.
Sijaisen palkka
Viransijaisen palvelussuhteen kestäessä enintään viisi koulun työpäivää maksetaan sijaiselle tuntipalkkio tuntiopettajia koskevien palkkioperusteiden mukaan. Jos sijaisuus kestää yli viisi koulun työpäivää, maksetaan palkka ensimmäisestä sijaisuuspäivästä alkaen päiväpalkkana.
OPETTAJAN JA REHTORIN TIETOPAKETTI2021 - 202214.8.2019