Opettajan palkan muodostuminen

Mistä palkka maksetaan?

Tehtäväkohtainen palkka

Jo­kai­sel­le opet­ta­ja­ryh­mäl­le on mää­ri­tel­ty pe­rus­palk­ka. Pe­rus­pal­kat il­moi­te­taan palk­ka­tau­lu­kos­sa hin­noit­te­lu­tun­nuk­sit­tain. Eri hin­noit­te­lu­tun­nuk­set muo­dos­tu­vat tut­kin­non, kel­poi­suu­den ja teh­tä­vä­ni­mik­keen pe­rus­teel­la.

Opet­ta­jan teh­tä­vä­koh­tais­ta palk­kaa pää­tet­tä­es­sä on otet­ta­va huo­mi­oon teh­tä­vien vaa­ti­vuus. Teh­tä­vä­koh­tai­nen palk­ka on osa var­si­nais­ta palk­kaa. Teh­tä­vä­koh­tais­ta palk­kaa voi alen­taa vain, jos teh­tä­vien vaa­ti­vuus las­kee oleel­li­ses­ti.

Työn vaativuuden huomioiminen palkassa (TVA)

Työn vaa­ti­vuu­den huo­mi­oi­mi­nen pal­kas­sa edel­lyt­tää pai­kal­lis­ta työn vaa­ti­vuu­den ar­vi­oin­ti­jär­jes­tel­mää.

Opet­ta­ja­ryh­mä­koh­tai­sen pe­rus­teh­tä­vän li­säk­si mää­ri­tel­lään vaa­ti­vuut­ta li­sää­vät te­ki­jät, joi­den pe­rus­teel­la TVA-li­sää mak­se­taan. Näis­tä muo­dos­tuu  opet­ta­jan teh­tä­vä­koh­tai­nen pe­rus­palk­ka.

Kuo­pi­os­sa on so­vit­tu tois­tai­sek­si voi­mas­sa ole­vat TVA-kri­tee­rit ja li­sät, joi­ta so­vel­le­taan kau­pun­ki­koh­tai­ses­ti pe­rus­o­pe­tuk­ses­sa ja lu­ki­os­sa. Kou­luil­la mää­ri­tel­lään luku­vuo­sit­tain yh­teis­toi­min­nal­li­ses­ti kou­lu­koh­tai­set TVA-kri­tee­rit ja li­sät.

Koulukohtaisesti sovellettavat TVA-kriteerit

Kou­lun opet­ta­jat ar­vi­oi­vat yh­des­sä TVA-li­sien koh­den­ta­mis­ta luku­vuo­sit­tain yh­teis­toi­min­nal­li­sen pro­ses­sin avul­la. Pro­ses­sin päät­teek­si kou­lun reh­to­ri te­kee esi­tyk­set TVA-li­sien koh­den­ta­mi­ses­ta eri teh­tä­viin. Toi­mi­val­tai­nen vi­ran­hal­ti­ja päät­tää li­sien myön­tä­mi­ses­tä käy­ty­ään läpi reh­to­rei­den esi­tyk­set pää­luot­ta­mus­mie­hen kans­sa.

Kou­lu­koh­tai­sia TVA-li­siä ja­et­ta­es­sa so­vel­le­taan kah­ta pää­kri­tee­riä:

1. Eri­tyi­sen vaa­ti­va ja lisä­o­saa­mis­ta edel­lyt­tä­vä ope­tus­ryh­mä/val­von­ta­luok­ka/ryh­män­oh­jaus-ryh­mä

2. Vas­tuu- ja pro­jek­ti­teh­tä­vät kou­lus­sa/lu­ki­os­sa (jos ei muu­ten kor­va­ta)

Koulukohtaisten TVA-lisien soveltamisohjeet
Koulukohtaisten TVA-lisien päätösprosessi

TVA-jär­jes­tel­mä.

Henkilökohtainen lisä (TSA)

TSA-jär­jes­tel­mä on otet­tu käyt­töön Kuo­pi­os­sa 1.8.2019. Ar­vi­oin­ti­kes­kus­te­lut käy­tiin kou­luil­la mar­ras­kuu­hun men­nes­sä, ja hen­ki­lö­koh­tai­set li­sät tu­li­vat mak­suun jou­lu­kuus­sa 2019. Syys­luku­kau­den (al­ka­en 1.8.2019) hen­ki­lö­koh­tai­nen lisä tuli siis mak­suun ta­kau­tu­vas­ti jou­lu­kuus­sa. 1.1.2020 al­ka­en hen­ki­lö­koh­tai­nen lisä mak­se­taan kuu­kau­sit­tain.

Uu­des­ta jär­jes­te­ly­vara­e­räs­tä (so­pi­mus 2020 – 2021) osa suun­nat­tiin taas TSA-palk­ki­oi­hin, ja uu­sia TSA-li­sän saa­jia tuli 1.8.2021 al­ka­en (mak­se­taan osin ta­kau­tu­vas­ti).

TSA-järjestelmän tavoitteet

TSA-jär­jes­tel­mä.

TSA-pro­ses­si.

Vuosisidonnainen lisä

Vuo­si­si­don­nai­nen lisä ja työ­ko­ke­mus­lisä pe­rus­tu­vat työ­ko­ke­muk­seen. Oi­keus vuo­si­si­don­nai­seen li­sään tai työ­ko­ke­mus­li­sään al­kaa pal­ve­lus­ajan täyt­ty­mis­tä seu­raa­van ka­len­te­ri­kuu­kau­den alus­ta. Huom! vuo­si­si­don­nai­nen lisä on ha­et­ta­va kir­jal­li­ses­ti vii­meis­tään kah­den vuo­den ku­lu­es­sa sii­tä, kun oi­keus li­sään on syn­ty­nyt ja sitä mak­se­taan ta­kau­tu­vas­ti vuo­den ajal­ta.

Li­sään oi­keut­ta­vaan pal­ve­lus­ai­kaan lu­e­taan kaik­ki pää­toi­mi­sek­si kat­sot­ta­va pal­ve­lu seu­raa­vin eh­doin:

Ope­tus­hen­ki­lös­tön vuo­si­si­don­nai­seen li­sään oi­keut­ta­va aika ja sen las­ken­ta mää­räy­ty­vät OV­TES osi­on A 12–18 §:n mu­kaan. Sii­hen oi­keut­ta­vat vuo­det ja pro­sen­tit ovat seu­raa­vat (ks. tau­luk­ko Vuo­si­si­don­nai­sen li­sän vuo­det ja ko­ro­tus­pro­sen­tit):

1.4.2021 pro­sent­ti­muu­tok­set siir­ty­vät pe­rus­palk­kaan (1%).

Vuo­si­si­don­nai­nen lisä on ha­et­ta­va kah­den vuo­den ku­lu­es­sa, kun oi­keus li­sään on syn­ty­nyt ja mak­se­taan sii­tä het­kes­tä, kun oi­keus on syn­ty­nyt, mut­ta 17§ 2 mom. mu­kaan:” Oi­keus vuo­si­si­don­nai­seen li­sään al­kaa sen jäl­kei­sen kuu­kau­den en­sim­mäi­ses­tä päi­väs­tä lu­kien, jona vuo­si­si­don­nai­seen li­sään oi­keut­ta­va pal­ve­lus­aika on täyt­ty­nyt.” Eli kun kah­den vuo­den ai­ka­na ha­kee (li­sän täyt­ty­mi­sen jäl­keen), li­sän saa sii­tä, kun aika on täyt­ty­nyt eli voi saa­da kak­si­kin vuot­ta ta­kau­tu­vas­ti täs­sä ta­pauk­ses­sa.

Jos ha­ke­mus esi­te­tään myö­hem­min, mak­se­taan vuo­si ta­kau­tu­vas­ti ano­mis­het­kes­tä (täs­sä­kin täy­sin kuu­kau­sin).

Ylituntipalkkio

Yli­tun­ti­palk­kio las­ke­taan vi­ran teh­tä­vä­koh­tai­sen pal­kan ja ope­tus­vel­vol­li­suu­den pe­rus­teel­la. TVA-lisä vai­kut­taa yli­tun­ti­palk­ki­on suu­ruu­teen. Yli­tun­ti­palk­ki­oon ei­vät vai­ku­ta vuo­si­si­don­nai­nen tai hen­ki­lö­koh­tai­nen lisä ei­vät­kä muut liit­teis­sä erik­seen mai­ni­tut palk­ka­te­ki­jät. Opet­ta­jan yli­tun­ti­palk­ki­on suu­ruus kuu­kau­des­sa eli vuo­si­viik­ko­yli­tun­ti­palk­kio las­ke­taan ker­to­mal­la teh­tä­vä­koh­tai­nen palk­ka lu­vul­la 0,83. Tulo ja­e­taan huo­jen­ta­mat­to­mal­la ope­tus­vel­vol­li­suu­del­la.

Koulu- ja kuntakohtainen lisätehtävä

Kou­lu- tai oppi­lai­tos­koh­tai­sen ope­tuk­sen ke­hit­tä­mi­seen, suun­nit­te­luun tai hal­lin­toon liit­ty­väs­tä erik­seen mää­rä­tys­tä teh­tä­väs­tä mak­se­taan opet­ta­jal­le kor­vaus, jon­ka työn­an­ta­ja vah­vis­taa palk­ka­liit­tees­tä. Pe­rus­kou­lus­sa kou­lu­koh­tai­nen raha­mää­rä mää­räy­tyy palk­ka­pe­rus­te­ryh­mien luku­mää­rän mu­kaan, lu­ki­os­sa opis­ke­li­ja­mää­rän mu­kaan.

Pe­rus­kou­lun ja lu­ki­on kou­lu- ja oppi­lai­tos­koh­tai­nen lisä­teh­tä­vä­kor­vaus ei ole har­kin­nan­va­rai­nen palk­ka­te­ki­jä. Kou­lun palk­ka­pe­rus­te­ryh­mien mu­kai­nen euro­mää­rä tu­lee käyt­tää ko­ko­nai­suu­des­saan. Pe­rus­kou­lun kun­ta­koh­tai­sen ja ai­kuis­lu­ki­on lisä­teh­tä­vä­kor­vauk­sen mak­sa­mi­nen sen si­jaan on har­kin­nan­va­rais­ta.

Opettajalle määrätty lisätyö

Jos opet­ta­jal­le MÄÄ­RÄT­TY pro­jek­ti-, suun­nit­te­lu- tai ke­hit­tä­mis­työ, jon­ka te­ke­mi­seen yh­teis­suun­nit­te­lu­työn, kou­lu­koh­tai­sen lisä­teh­tä­vän ja opet­ta­ja­työ­päi­vien tuo­ma re­surs­si ei rii­tä, tu­lee työ kor­va­ta muul­la ta­voin. En­nen kuin työn­an­ta­ja mää­rää opet­ta­jal­le lisä­työn, opet­ta­jan ja työn­an­ta­jan täy­tyy yh­des­sä ar­vi­oi­da työ­hön tar­vit­ta­va tun­ti­mää­rä ja sen ai­ka­na teh­tä­vän työn laa­tu, mää­rä ja pai­no­pis­teet. –Esi­merk­kei­nä kun­ta­koh­tai­nen ope­tus­suun­ni­tel­ma­työ ja kou­lun muut­to­työ.

Kertapalkkio

Opet­ta­jal­le voi­daan mak­saa ker­ta­palk­kio, jos kun­nan tai kun­ta­yh­ty­män asi­an­o­mai­nen vi­ran­o­mai­nen har­kit­see sen suo­rit­ta­mi­sen pe­rus­tel­luk­si. Ker­ta­palk­ki­o­ta voi­daan käyt­tää esi­mer­kik­si sil­loin, kun työn­an­ta­ja ha­lu­aa pal­ki­ta yk­si­löä tai ryh­mää. Esi­mies esit­tää hen­ki­löä tai ryh­mää ker­ta­palk­ki­on saa­jak­si.

Työajan vaihtaminen (voimaan 1.9.2020)

Ope­tus­työ­tä voi­daan so­pia luku­vuo­den ai­ka­na vaih­det­ta­vak­si enin­tään 24 tun­tia ke­hit­tä­mis­työ­hön.

Mää­räys mah­dol­lis­taa opet­ta­jan ja reh­to­rin so­pi­maan ope­tus­tun­tien vaih­ta­mi­sen ke­hit­tä­mis­työ­hön. Ope­tus­tun­te­ja voi­daan luku­vuo­den ai­ka­na vaih­taa enin­tään 24 tun­tia. Vaih­ta­mi­seen so­vel­le­taan ker­roin­ta 1,5 jol­loin 24 ope­tus­tun­tia vas­taa 36 ke­hit­tä­mis­työ­ajan tun­tia. Opet­ta­ja ja reh­to­ri so­pi­vat mil­lai­siin ke­hit­tä­mis­teh­tä­viin tämä työ­aika käy­te­tään. Työ­ai­kaa voi­daan so­pia käy­tet­tä­väk­si myös esi­mer­kik­si opet­ta­jan osaa­mi­sen ke­hit­tä­mi­seen tai työ­hy­vin­voin­tia tu­ke­vaan toi­min­taan.

Työ­ajan vaih­ta­mi­ses­ta on mo­nen­lai­sia to­teut­ta­mis­ta­po­ja, jois­ta so­vi­taan pai­kal­li­ses­ti. Huo­mi­oi­ta­vaa on, että ope­tus ei saa tä­män ta­kia vaa­ran­tua, ja sik­si opet­ta­jal­le on syy­tä pal­ka­ta si­jai­nen niil­le ope­tus­tun­neil­le, jot­ka opet­ta­ja vaih­taa ke­hit­tä­mis­työ­hön.

Kuopion kannustavan palkkauksen järjestelmä
OPET­TA­JAN JA REH­TO­RIN TIE­TO­PA­KET­TI2021 - 202214.8.2019