Kysymys-vastauspalsta

Lukiokoulutus

Keräämme tänne nyt syntyneitä kysymyksiä ja vastauksia opiskelijoille ja vanhemmille. ICT tukihenkilö Matti Lähtevänoja pystyy myös auttamaan opetusteknologian käytössä lukion opettajia ja opiskelijoita. matti.lahtevanoja@opedu.kuopio.fi. Vastamme tänne mahdollisimman nopeasti ja päivitämme sivua useasti päivässä. Kysymyksiä voi osoittaa lukio-opetuspäällikkö Jukka Sormuselle, jukka.sormunen@kuopio.fi

Yleisiä kysymyksiä (päivitetty 22.10. klo 09.00)

• Miten toimia jos on huolestuttaa korona-altistuminen?
    • Kuopion tartuntatautilääkärin vastaa:
      • jos perheessä on altistunut (esim. huoltaja), altistunut on karanteenissa, jonka lääkäri määrää; muut perheenjäsenet (esim. lapset)  eivät ole karanteenissa.
      • jos perheessä on tartunta, kaikki perheenjäsenet ovat lääkärin määräämässä karanteenissa, josta on aina lääkärin päätös, se tulee parin päivän viiveellä, mutta on siis käytettävissä.
      • sama koskee myös henkilöstöön kuuluvia, tartuntatautilääkärit päättävät karanteenista ja siitä, ketä se koskee.
  • Miten opetus järjestetään elokuussa 2020, jos edelleen joudumme pitämään etäisyyttä ihmisten välillä?
    • Tästä annetaan tarkemmat ohjeet elokuun alussa Wilman kautta.
    • Alustavasti 1. opintovuoden opiskelijat saapuvat lukiolle opiskelemaan ja opettelemaan eri verkkoalustojen käytön oppimisessa. 2. ja 3. opintovuosi opiskelee monimuoto-opetuksessa kuten keväällä.
  • Voiko oppimateriaalit ostaa vasta elokuussa, kun lukio alkaa?
    • Varsinkin sähköiset materiaalit aktivoituvat nopeasti verkon kautta, joten voi, mutta paperisten oppimateriaalien saatavuus voi vaihdella kirjakaupoissa.  Kannattaa varmistaa viimeistään elokuun alussa kurssin opettajalta, että voiko paperista oppimateriaalia käyttää kurssilla.
  • Voiko käyttää sähköisen oppikirjan sijasta perinteistä painettua oppikirjaa, vaikka lukion oppikirjalistassa lukee sähköinen oppikirja?
    • Kannattaa tiedustella suoraaan kurssin opettajalta asiaa, koska kurssi voi olla suunniteltu kokonaan sähköisten oppimateriaalien ja oppimisympäristöjen kautta tehtäväksi.
  • Millainen tietokone on hyvä lukio-opiskelijalle?
  • Lukiopaikan vastaanottaminen

Monimuoto-opetuksen aikana tulleita kysymyksiä ja vastauksia.

• Voiko lukioden tiloissa järjestää opetusta?
    • Opettaja voi halutessaan kutsua ryhmää työskentelemään lukion tiloihin esim. kuvataiteen osalta tekemään töitä.
    • Rehtori myöntää luvan lähiopetustuokion toteuttamiseen noudattaen OKM ja THL ohjeistusta.
  • Onko Kuopion lukioissa käytettävä Zoom videopalvelu turvallinen käyttää?
    • Kyllä on turvallinen.
    • Olemme tutkineet tietohallinnon kanssa asiaa ja seuranneet muiden hallintoviranomaisten ratkaisuja Suomessa sekä itsensä Zoom palvelun tiedotteita. Olemme luoneet Kuopion lukiokoulutuksen tiedotteen asiasta, joka on luettavissa tältä sivulta.
  • Pitääkö kokeita tai ryhmätöitä yhdessä tai pareittain?
    • Emme suosita fyysistä ryhmätyöskentelyä emmekä parityöskentelyä. Suosittelemme etäpalaveria.
  • Onko koulun vakuutus voimassa kun olen kotona opiskelemassa?
    • ON. Vakuutuksen piiriin kuuluvia tehtäviä tehdään työjärjestykseen merkityn mukaisina ajankohtina, mutta mikäli tehtäviä tehdään muuna aikana, katsotaan vakuutuksen kuitenkin olevan voimassa, kunhan kyseessä on etäopetukseen kuuluva opetussuunnitelman/työjärjestyksen mukainen tehtävä tai toiminta.
  • Voinko tavata opoa tai erityisopettajaa?
    • Kaikissa tapaamisissa suositaan sähköistä yhteydenottotapaa. Kysy Wilman kautta miten tapaaminen voidaan järjestää.
  • Onko verkossa LIVE opetusta?
    • Opettajat ovat lukujärjestyksen mukaisesti ohjaamassa oman kurssin opetusta. LIVE opetus ei välttämättä onnistu, joten monimuoto-opetuksen menetelmin edetään.
  • Saanko salkkumikroa lainaan lukiolta, jos oma salkkumikroni rikkoutuu?
    • Kyllä. Ota yhteys lukiosi ICT tukihenkilöön.
  • Saako lukiolta ruokaa?
    • Ei saa, nyt kun olemme monimuoto-opetuksessa.
  • Saako lukiolle tulla viettämään aikaa tai lukemaan?
    • Ei saa. Tapaamisia pitää välttää, että emme tartuttaisi muita tai saisi tartuntaa mahdollisesti altistuneilta.

Opetushallituksen kysymys-vastaus palsta.